Špaldový chléb s bramborou a žitným kváskem kynutý za studena recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžičky sůl
1 lžíce kmín
0.3 lžičky fenykl
0.3 lžičky koriandr
200 ml podmáslí
0.3 lžičky anýz
2 ks vařený brambor
100 g žitná chlebová mouka
350 g žitný kvásek
650 g špaldová hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Tento chléb se připravuje kynutím za studena - ve spodní části chladničky.

  2. Doporučený harmonogram přípravy

  3. 17:30 - začátek hnětění - cca 20 - 25 minut - následně necháme kynout a odpočinout

  4. 19:00 - těsto přeložíme a prohněteme - pokud je těsto řídké, tak přidáme trochu mouky - mělo by mít skoro modelínovou konzistenci

  5. 20:00 - opět přeložíme (těsto by nemělo lepit)

  6. Postup

  7. Z uvedených surovin zpracujeme těsto (brambory nastrouháme) a vložíme do ošatky. Pokud nemáme ošatku, postačí pevný cedník, který vysteleme plínkou. Doporučený rozměr: průměr 24 - 25 cm, výška 8 - 10 cm.

  8. Těsto vložíme do chladničky do spodní části, kde je nejtepleji - můžeme uzavřít do igelitového pytle na cca 12 hodin.

  9. Ráno rozpálíme troubu na 250 °C. Na dno rozpálené trouby položíme misku, do které před vložením chleba vlijeme vodu a troubu zapaříme.

  10. Mezitím chléb vyndáme z lednice, přiložíme na vrch alobal, pak prkénko a opatrně otočíme (nesmíme s chlebem bouchnout). Sundáme cedník s plenou nebo ošatkou. Za okraj alobalu chleba rychle vsuneme na rozpálenou mřížku trouby.

  11. Špaldový chléb s bramborou a žitným kváskem kynutý za studena necháme při 250 °C 10 - 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 - 170 °C po dobu 45 - 50 minut.

  12. Chléb by měl po upečení zvonit, vyzkoušet můžete špejlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!