Vepřová panenka plněná masovou náplní recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 - 2 lžíce máslo
1 - 2 plátky šunka
voda
1 lžíce ocet balsamico
hladká mouka
1 lžíce sójová omáčka
olej na smažení
150 ml hovězí vývar
1 ks vepřová panenka
mletý černý pepř
mořská sůl
1 ks masová náplň s bazalkou
1 - 2 snítky citronová bazalka
2 lžíce vínové želé

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si náplň podle receptu Masová náplň s bazalkou

  2. Vepřovou panenku omyjeme a podélně ji nakrojíme tak, aby z ní vznikl plát. Plát osolíme a opepříme. Z bazalky obereme lístky, které opereme a osušíme. Lístky bazalky poklademe na vnitřní stranu panenky - tu, která se bude rolovat dovnitř. Na bazalku položíme šunku, aby lehce přesahovala přes maso

  3. Na takto připravenou panenku rozložíme masovou náplň s bazalkou. Plát masa svineme a buď ovážeme nití nebo zpevníme jehlami či párátky. Vzniklou "larvu" ještě lehce osolíme, opepříme a zaprášíme hladkou moukou

  4. V pánvi s poklicí rozehřejeme olej. Vložíme plněnou panenku a důkladně ji orestujeme ze všech stran. Jakmile je panenka osmažená, zalijeme ji trochou vody a částí vývaru, přikryjeme poklicí a dusíme. Vepřovou panenku plněnou masem dusíme za občasného podlévání vodou a otáčení pod poklicí. Doba dušení je asi 25 - 35 minut, podle velikosti naplněné panenky. V půlce dušení můžeme do hrnce přidat zbylou masovou náplň

  5. Měkkou plněnou panenku vyjmeme z výpeku a uložíme ji na teplém místě, kde ji necháme odpočinout. Zatím si zredukujeme výpek z pánve na požadované množství. Do výpeku přidáme zbylý vývar, sójovou omáčku, vínové želé, ocet balsamico a máslo, omáčku krátce povaříme. Pokud je třeba, ještě ji osolíme a opepříme. Vínové želé můžeme nahradit červeným vínem a trochou rybízové marmelády. Z vepřové panenky odstraníme nit nebo jehly. Nakrájíme ji na širší plátky a můžeme podávat

  6. Vepřovou panenku plněnou masovou náplní podáváme s bramborovou kaší. Maso přeléváme omáčkou. Podáváme ihned. Recept je pro 2 - 3 osoby.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!