Vepřová panenka plněná masovou náplní recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 - 2 lžíce máslo 1 - 2 plátky šunka voda 1 lžíce ocet balsamico hladká mouka 1 lžíce sójová omáčka olej na smažení 150 ml hovězí vývar 1 ks vepřová panenka mletý černý pepř mořská sůl 1 ks masová náplň s bazalkou 1 - 2 snítky citronová bazalka 2 lžíce vínové želé
Postup Vepřová panenka plněná masovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si náplň podle receptu Masová náplň s bazalkou
Vepřovou panenku omyjeme a podélně ji nakrojíme tak, aby z ní vznikl plát. Plát osolíme a opepříme. Z bazalky obereme lístky, které opereme a osušíme. Lístky bazalky poklademe na vnitřní stranu panenky - tu, která se bude rolovat dovnitř. Na bazalku položíme šunku, aby lehce přesahovala přes maso
Na takto připravenou panenku rozložíme masovou náplň s bazalkou. Plát masa svineme a buď ovážeme nití nebo zpevníme jehlami či párátky. Vzniklou "larvu" ještě lehce osolíme, opepříme a zaprášíme hladkou moukou
V pánvi s poklicí rozehřejeme olej. Vložíme plněnou panenku a důkladně ji orestujeme ze všech stran. Jakmile je panenka osmažená, zalijeme ji trochou vody a částí vývaru, přikryjeme poklicí a dusíme. Vepřovou panenku plněnou masem dusíme za občasného podlévání vodou a otáčení pod poklicí. Doba dušení je asi 25 - 35 minut, podle velikosti naplněné panenky. V půlce dušení můžeme do hrnce přidat zbylou masovou náplň
Měkkou plněnou panenku vyjmeme z výpeku a uložíme ji na teplém místě, kde ji necháme odpočinout. Zatím si zredukujeme výpek z pánve na požadované množství. Do výpeku přidáme zbylý vývar, sójovou omáčku, vínové želé, ocet balsamico a máslo, omáčku krátce povaříme. Pokud je třeba, ještě ji osolíme a opepříme. Vínové želé můžeme nahradit červeným vínem a trochou rybízové marmelády. Z vepřové panenky odstraníme nit nebo jehly. Nakrájíme ji na širší plátky a můžeme podávat
Vepřovou panenku plněnou masovou náplní podáváme s bramborovou kaší. Maso přeléváme omáčkou. Podáváme ihned. Recept je pro 2 - 3 osoby.