Špagety s rajčaty a cuketou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 30 g máslo 1 ks cibule 200 g cuketa 300 g rajče 200 g špagety olivový olej 200 ml zeleninový vývar provensálské koření mletý černý pepř
Postup Špagety s rajčaty a cuketou
Postup přípravy receptu
-
Rajčata zalijeme vroucí vodou a necháme asi půl minuty spařit. Poté vodu slijeme, rajčata prudce ochladíme, oloupeme, zbavíme bubáka a nakrájíme na větší kostičky. Na menší pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na kostičky nakrájenou cuketu s bohatou hrstí provensálského koření podle chuti - stačí i pouze osolit a opepřit
Menší cibuli a dva stroužky česneku nakrájíme na jemno. Z česneku doporučuji odstranit klíček
Do osolené vroucí vody vložíme kvalitní špagety. Voda na těstoviny snese opravdu hodně soli a prakticky není možné ji přesolit, nikdy do ní však nelijeme olej! Špagety vaříme podle návodu na obalu tak, aby byly opravdu al dente. Špagety občas promícháme
Na větší pánvi rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zpěnit cibuli a česnek. Přidáme rajčata a necháme chvíli povařit. Z rajčat by se měla vyvařit kyselost. Podle potřeby podléváme zeleninovým vývarem, je možné použít i vodu, ve které se vaří těstoviny, musíme si však uvědomit, že je osolená. V nouzi můžeme rovněž použít zeleninový bujon
Až budou rajčata částečně rozvařená, přidáme orestovanou cuketu. Nemusí být až do hněda, stačí, aby změkla a na mírném ohni dusíme 4 - 5 minut. Podlijeme trochou vody, ve které se vaří špagety (díky škrobu bude omáčka chutnější) a vmícháme máslo. Podle chuti osolíme a opepříme
Špagety scedíme, necháme okapat (neproplachujeme) a v pánvi je smícháme s omáčkou. Můžeme opět podlít trochou vývaru. Těstoviny by pořád měly být mokré
Špagety s rajčaty a cuketou rozdělíme na talíře a pokapeme troškou olivového oleje. Ihned podáváme.