Smetanový švestkový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

70 dkg švestky
náplň 1
1 ks vejce
1 dl mléko
40 g vanilkový pudinkový prášek
náplň 2
6 dkg máslo
2 dl cukr moučka
2 dl smetana ke šlehání
těsto
12 dkg tuk
1 dl cukr moučka
1 lžička vanilkový cukr
3 dl hladká mouka
1 lžička kypřící prášek

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Uvedené ingredience důkladně smícháme na vále. Do formy těsto rovnoměrně natlačíme tak, aby vznikl asi 2 cm okraj. Formu není nutné vymazat a vysypat. Formu s těstem dáme do lednice. Švestky omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Pecky vyjmeme.

  2. Připravíme si náplň 1. Vše pouze smícháme. Na náplň 2 dáme vše do hrnce a necháme přejít varem. Horkou náplň vlijeme do první náplně. Vzniklou hmotu nalijeme na těsto do formy. Koláč poklademe švestkami. Švestkový koláč vložíme do trouby a pečeme při 180 °C asi 1 hodinu.

  3. Upečený smetanový švestkový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat. Může se použít jakékoli jiné ovoce. Můžeme použít i jiné ovoce nebo lesními plody. Dáváme 70 dkg ovoce nebo 1 litr lesních plodů. Mám tento koláč nejraději s kiwi.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!