Smetanový koláč s meruňkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

4 - 5 lžic cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
50 g máslo
40 g solamyl
250 ml mléko
250 ml mléko
700 g meruňky
1 kostka droždí
50 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
500 g polohrubá mouka
2 - 3 hrstě mandlové lupínky
500 ml smetana na vaření
máslo na vymazání
polohrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Kostku droždí rozdrobíme do misky a se lžící cukru třeme, dokud se kvasnice nerozpustí. Pak přilijeme asi 2 lžíce vlahého mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme a promícháme se solí, cukrem, vejci, kváskem, rozpuštěným máslem a vlahým mlékem. Těsto důkladně propracujeme a necháme zakryté asi 30 minut kynout

  2. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Ze smetany s mlékem, solamylu a oběma cukry uvaříme hladký hustý krém, který necháme zchladnout

  3. Na vyšší koláčový plech vymazaný máslem a vysypaný moukou rozložíme vykynuté těsto, které přelijeme po celé ploše vlahým smetanovým krémem a poklademe půlkami meruňek. Smetanový koláč s meruňkami podle chuti posypeme i mandlemi

  4. Smetanový koláč pečeme v předehřáté troubě asi při 160 °C přibližně 35 - 40 minut dorůžova a pak ho necháme na plechu vychladnout

  5. Smetanový koláč s meruňkami nakrájíme a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!