Slovenské halušky bez brynzy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 ks vejce
8 ks brambory
1 lžička majoránka
4 ks cibule
200-300 g hrubá mouka
100 g uzená slanina
100 g sýr niva
100 g sýr lučina
1 lžička čerstvě drcený kmín
2 lžíce rostlinný olej (lisovaný za studena)

Postup přípravy receptu

  1. Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na středním struhadle.

  2. Do míchací mísy dáme mouku, vejce a nastrouhané brambory. Žádnou vodu z nich nevytlačíme, udělá nám dobrou službu později. Vymícháme středně tuhé těsto, které necháme v mírném chladu odležet.

  3. Cibule nakrájíme na středně veliké kousky, uzenou nebo anglickou slaninu stejně, a vše pomalu restujeme v dobře rozpálené litinové, nebo teflonové pánvi. Slanina pustí tuk, cibule zesklovatí, a vše krásně voní. Odstavíme, počkáme.

  4. Na prkýnku uděláme z těsta červíčky a v teplé vodě omočeným nožem ukrajujeme malé špalíčky, které házíme do vroucí osolené vody. Když halušky vyplavou, sebereme je cedníkem a dáme nejlíp do mísy z Jenského skla. První vrstvu posypeme nadrobenou Lučinou a Nivou, polijeme částí cibule se slaninou a pokračujeme do spotřebování připravených ingrediencí.

  5. Pak pořádně všechno v míse promícháme, sýry se rozpustí, chutě prolnou. Asi za 20 minut můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!