Rajská omáčka s houskovým knedlíkem jako od maminky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
1 špetka cukr
6 lžic olej
sůl
1 špetka sůl
300 ml mléko
1 ks cibule
1.5 l voda
2 ks houska
3 ks hřebíček
25 g kvasnice
4 lístky bobkový list
8 kuliček nové koření
1 lžíce mletá skořice
3 lžíce hladká mouka
1 špetka hladká mouka
500 g polohrubá mouka
8 kuliček celý pepř
200 g rajský protlak
500 g vepřové maso
1 špetka mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si dáme vařit nakrájené vepřové maso do vody, které osolíme a opepříme. Mezitím si v druhém hrnci rozehřejeme olej, přidáme mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Pozor, ať se mouka nepřipálí! Jíšku zředíme trochou vývaru, rozmícháme, přidáme koření (celý pepř, bobkový list, nové koření, hřebíček), cibuli nakrájenou nadrobno a vaříme 20 minut

  2. Podle potřeby přidáme vývar, aby měla omáčka požadovanou hustotu. Omáčku přecedíme, rozmícháme do ní rajský protlak, přidáme cukr, skořici a necháme projít varem. Podle potřeby dochutíme a přidáme maso, které jsme vytáhli z vývaru

  3. Do vlažného mléka přidáme trochu hladké mouky, cukr, sůl a rozdrobíme kvasnice. Za stálého míchání necháme kvasnice rozpustit a dáme kynout na teplé místo. Nakynutý kvásek smícháme s polohrubou moukou a s na kostky nakrájenou houskou a necháme opět vykynout na teplém místě cca 45 minut

  4. Z vykynutého těsta tvoříme knedlíky a dáme vařit v dobře osolené horké vodě asi 17 minut. Po uvaření a vytažení z vody propícháme knedlíky špejlí, aby nesklesly

  5. Rajskou omáčku jako od maminky spolu s knedlíky můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!