Slavnostní pórková polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
3 lžíce máslo
4-5 ks brambory
2-3 ks pórek
2-3 ks mrkev
2 lžičky vegeta
3 lžíce hladká mouka
petrželka nebo pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Brambory a mrkve oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Mrkev můžeme vařit i vcelku.

  2. Než se brambory s mrkví uvaří, očistíme pórek, nakrájíme jej na kolečka a na másle ho dusímet v hrnci, ve kterém budeme vařit polévku. Nedusíme ho moc, aby z pórku nebylo "bláto"). Když je pórek hotov, zaprášíme jej hladkou moukou a ještě vše mícháme a potom zalijeme studenou vodou asi do půli hrnce a přivedeme varu, stáhneme oheň.

  3. Mezitím se nám uvařily brambory a mrkev. Pokud jsme mrkev vařili celou, nakrájíme ji na kostičky a společně s brambory (i vodou, ve které se vařily) přidáme do hrnce s pórkem, necháme ještě mírně provařit, dochutíme dle chuti vegetou, solí.

  4. Podáváme na talíři se lžící zakysané smetany a posypané petrželkou nebo pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!