Slaný smetanový koláč s uzenou pikantní klobásou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
sůl
1 ks cibule
250 ml voda
1 lžička cukr krystal
2 lžíce slunečnicový olej
250 ml hustá zakysaná smetana
21 g čerstvé droždí
čerstvě mletý černý pepř
500 g hladká mouka extra speciál 00
200 g pikantní uzená klobása maďarského typu

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy robota dáme hladkou mouku a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - 15 minut. Pomocí měsících háků zpracujeme na hladké pružné těsto, které necháme přikryté čistou utěrkou v teple kynout asi 1 hodinu

  2. Vykynuté těsto roztlačíme rovnoměrně rukama na velikost plechu, který jsme vystlali teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě kynout asi 15 minut

  3. Zatím pokrájíme očištěnou středně velkou cibuli na měsíčky a klobásu pokrájíme na kolečka. Těsto vydatně potřeme osolenou kyselou smetanou, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem podle chuti, na smetanu rozložíme měsíčky cibule a kolečka uzené klobásy

  4. Povrch koláče pokapeme olejem, vložíme péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 až 30 minut. Upečený slaný koláč pokrájíme na obdélníky

  5. Slaný smetanový koláč s uzenou pikantní klobásou podáváme za tepla jako samostatný druhý chod anebo jako chutnou přílohu k polévkám na kyselo, výborně chutná i za studena. Jde o velmi jednoduché, přitom chutné jídlo, které zasytí, kdo nemá rád ostré, použije uzenou klobásu, která není pikantní.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!