Slaný cibulový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 porce listové těsto
1 kelímek zakysaná smetana
podle chuti
sůl
0 lžiček tymián
eidam
mletý černý pepř
podle potřeby
cibule
15 dkg anglická slanina
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme náplň. Velkou cibuli rozkrojíme na půlky a potom nakrájíme na kolečka. Cibule potřebujeme tolik, aby téměř pokryla plát listového těsta. Cibuli smažíme na oleji. Když zesklovatí, přidáme podle chuti tymián a lehce dosmažíme. Smaženou cibuli necháme vychladnout.

  2. Mezitím si připravíme těsto. Listové těsto rozválíme na plát, tedy pokud nemáme již koupený rozválený plát. Těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Plát těsta propícháme několikrát vidličkou, aby pára mohla při pečení odcházet a těsto nevyjelo. Těsto pomažeme hustou zakysanou smetanou nebo sýrem mascarpone. Potom podle chuti osolíme a opepříme. Poklademe plátky slaniny a vychladlou cibulí bez oleje. Můžeme ještě posypat nastrouhaným eidamem nebo nivou.

  3. Cibulový koláč pečeme v rozpálené troubě 16 - 18 minut při 220 °C.

  4. Slaný cibulový koláč podáváme nejlépe teplý, ale studený je také dobrý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!