Slaný bramborový koláč recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 špetka sůl
1 špetka sůl
1 ks vejce
2 ks vejce
1 svazeček petrželka
4 lžíce mléko
3 lžíce mléko
1 ks cibule
1 ks citron
50 g zakysaná smetana
250 g zakysaná smetana
tuk na vymazání
1/4 lžičky kypřící prášek
1 špetka kajenský pepř
1 špetka kajenský pepř
100 g měkké máslo
600 g vařené brambory ve slupce
1 špetka strouhaný muškátový oříšek
50 g polotvrdý sýr

Postup přípravy receptu

  1. Vařené brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli a česnek odděleně najemno nasekáme. Sýr najemno nastrouháme. Přísady vložíme do mísy. Přidáme mléko, zakysanou smetanu, vejce, sůl, kajenský pepř, nasekanou petrželku a promícháme

  2. Troubu předehřejeme na 160 °C

  3. Na těsto ušleháme do pěny máslo, sůl, citronovou kůru, dobrou špetku muškátového oříšku a kajenského pepře. Přimícháme vejce a zakysanou smetanu. Navrch prosejeme mouku (150 g) s kypřícím práškem. Přidáme mléko a promícháme těsto. Vymažeme koláčovou formu, vyložíme ji těstem, zvýšíme okraje a povrch uhladíme. Koláč naplníme připraveným obložením

  4. Slaný bramborový koláč pečeme zhruba 50 minut v předehřáté troubě (horkovzdušná trouba 140 °C, plynová 2. stupeň).Vyjmeme z trouby a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku

  5. Slaný koláč nakrájíme na 12 dílů a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!