Slaný bramborový koláč recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 špetka sůl 1 špetka sůl 1 ks vejce 2 ks vejce 1 svazeček petrželka 4 lžíce mléko 3 lžíce mléko 1 ks cibule 1 ks citron 50 g zakysaná smetana 250 g zakysaná smetana tuk na vymazání 1/4 lžičky kypřící prášek 1 špetka kajenský pepř 1 špetka kajenský pepř 100 g měkké máslo 600 g vařené brambory ve slupce 1 špetka strouhaný muškátový oříšek 50 g polotvrdý sýr
Postup Slaný bramborový koláč
Postup přípravy receptu
-
Vařené brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli a česnek odděleně najemno nasekáme. Sýr najemno nastrouháme. Přísady vložíme do mísy. Přidáme mléko, zakysanou smetanu, vejce, sůl, kajenský pepř, nasekanou petrželku a promícháme
Troubu předehřejeme na 160 °C
Na těsto ušleháme do pěny máslo, sůl, citronovou kůru, dobrou špetku muškátového oříšku a kajenského pepře. Přimícháme vejce a zakysanou smetanu. Navrch prosejeme mouku (150 g) s kypřícím práškem. Přidáme mléko a promícháme těsto. Vymažeme koláčovou formu, vyložíme ji těstem, zvýšíme okraje a povrch uhladíme. Koláč naplníme připraveným obložením
Slaný bramborový koláč pečeme zhruba 50 minut v předehřáté troubě (horkovzdušná trouba 140 °C, plynová 2. stupeň).Vyjmeme z trouby a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku
Slaný koláč nakrájíme na 12 dílů a podáváme.