Slaninový koláč recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 1 ks cibule 200 g listové těsto 1 špetka muškátový oříšek 300 g anglická slanina 200 ml smetana ke šlehání 150 g tvrdý sýr 1 špetka mletý černý pepř
Postup Slaninový koláč
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si listové těsto. Těsto rozválíme na vále do velikosti kruhu podle koláčové formy, kterou máme na pečení, nebo koupíme těsto již vyválené, což nám ulehčí práci. Formu vymažeme máslem a těsto do ní vyformujeme. Těsto propícháme vidličkou! Nebudou se tvořit bubliny
Celý balík slaniny rozdělíme na půl. Jednu půlku slaniny odložíme stranou. Druhou půlku slaniny na pánvi osmažíme a poklademe rovnoměrně na těsto. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na tuku, který nám zbyl po slanině. Cibuli poklademe na slaninu, kterou již máme ve formě na těstě
V misce si rozšleháme 3 vejce se smetanou, přidáme sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Vaječnou směsí zalijeme formu a posypeme strouhaným sýrem. Vrch poklademe zbylými plátky slaniny, popřípadě i pásky listového těsta, pokud nám nějaké zbude
Slaninový koláč dáme péct na 30 minut do trouby na 170 - 200 °C
Slaninový koláč můžeme podávat ještě teplý, dobrý je i později za studena.