Slaninový koláč recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
1 ks cibule
200 g listové těsto
1 špetka muškátový oříšek
300 g anglická slanina
200 ml smetana ke šlehání
150 g tvrdý sýr
1 špetka mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si listové těsto. Těsto rozválíme na vále do velikosti kruhu podle koláčové formy, kterou máme na pečení, nebo koupíme těsto již vyválené, což nám ulehčí práci. Formu vymažeme máslem a těsto do ní vyformujeme. Těsto propícháme vidličkou! Nebudou se tvořit bubliny

  2. Celý balík slaniny rozdělíme na půl. Jednu půlku slaniny odložíme stranou. Druhou půlku slaniny na pánvi osmažíme a poklademe rovnoměrně na těsto. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na tuku, který nám zbyl po slanině. Cibuli poklademe na slaninu, kterou již máme ve formě na těstě

  3. V misce si rozšleháme 3 vejce se smetanou, přidáme sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Vaječnou směsí zalijeme formu a posypeme strouhaným sýrem. Vrch poklademe zbylými plátky slaniny, popřípadě i pásky listového těsta, pokud nám nějaké zbude

  4. Slaninový koláč dáme péct na 30 minut do trouby na 170 - 200 °C

  5. Slaninový koláč můžeme podávat ještě teplý, dobrý je i později za studena.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!