Sladké snídaňové rohlíky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 špetka sůl
80 g máslo
2 ks žloutek
250 ml mléko
mléko
5 lžic cukr krystal
25 g čerstvé droždí
500 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku a smícháme s cukrem krystal a špetkou soli. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí a zalijeme asi 100 ml vlažného mléka. Když kvásek vykyne, přidáme rozšlehané vaječné žloutky, máslo pokrájené na tenké plátky a postupně po troškách přidáváme zbylé vlažné mléko

  2. Těsto důkladně zpracováváme rukama, dokud se všechno nespojí do hladkého, nelepivého, lesklého a polotuhého těsta a až se na povrchu nezačnou tvořit velké bubliny, trvá to asi 10 - 15 minut

  3. Z těsta vytvarujeme bochník, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Vykynuté těsto vyklopíme na nepomoučněnou desku. S těstem se výborně pracuje, netřeba ho podsypávat moukou a nepropracovávat

  4. Ostrým nožem rozdělíme těsto na 4 přibližně stejné části, ze kterých uděláme kulaté bochníčky. Každý bochníček rozválíme na tenký kruh o tloušťce asi 1 mm a potom kruh rozdělíme na 4 stejné části ostrým nožem

  5. Takto vzniklý trojúhelník ještě rozválíme k hrotu a do stran. Trojúhelník těsta stočíme na těsno od širší strany směrem k hrotu, přitom levou rukou ještě vytahujeme hrot, až stočením vznikne rohlík, který ještě rozválíme dlaněmi do délky a potom oba konce ještě mírně zahneme směrem dovnitř

  6. Připravené rohlíky položíme na plech vystlaný teflonovou fólií, přikryjeme vzdušnou utěrkou, necháme na teple ještě 10 minut kynout a potřeme vlažným mlékem. Pokud chcete, můžete povrch posypat cukrem krystal, mákem, ořechy, mandlemi apod. My máme rohlíky rádi hladké

  7. Snídańové rohlíky pečeme dorůžova 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Na spodku trouby máme během pečení hrneček s horkou vodou. Když rohlíky trochu vychladnou, podáváme je vlažné k snídani s horkým kakaem. Rohlíky můžeme potřít oříškovým krémem a domácí marmeládou nebo jen máslem

  8. Sladké snídaňové rohlíky jsou velmi jemné, máslové a úžasně chutnají. Rohlíky jsou měkké, lehoučké jako pírko a krásně nadýchané. Rohlíky nejsou přeslazené a jsou vláčné i druhý den. Příprava je jednoduchá a poměrně rychlá, vřele doporučuji recept vaší pozornosti, neboť není nad vlastnoručně vyrobené domácí rohlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!