Sladké snídaňové rohlíky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 80 g máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko mléko 5 lžic cukr krystal 25 g čerstvé droždí 500 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Sladké snídaňové rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme hladkou mouku a smícháme s cukrem krystal a špetkou soli. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí a zalijeme asi 100 ml vlažného mléka. Když kvásek vykyne, přidáme rozšlehané vaječné žloutky, máslo pokrájené na tenké plátky a postupně po troškách přidáváme zbylé vlažné mléko
Těsto důkladně zpracováváme rukama, dokud se všechno nespojí do hladkého, nelepivého, lesklého a polotuhého těsta a až se na povrchu nezačnou tvořit velké bubliny, trvá to asi 10 - 15 minut
Z těsta vytvarujeme bochník, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu. Vykynuté těsto vyklopíme na nepomoučněnou desku. S těstem se výborně pracuje, netřeba ho podsypávat moukou a nepropracovávat
Ostrým nožem rozdělíme těsto na 4 přibližně stejné části, ze kterých uděláme kulaté bochníčky. Každý bochníček rozválíme na tenký kruh o tloušťce asi 1 mm a potom kruh rozdělíme na 4 stejné části ostrým nožem
Takto vzniklý trojúhelník ještě rozválíme k hrotu a do stran. Trojúhelník těsta stočíme na těsno od širší strany směrem k hrotu, přitom levou rukou ještě vytahujeme hrot, až stočením vznikne rohlík, který ještě rozválíme dlaněmi do délky a potom oba konce ještě mírně zahneme směrem dovnitř
Připravené rohlíky položíme na plech vystlaný teflonovou fólií, přikryjeme vzdušnou utěrkou, necháme na teple ještě 10 minut kynout a potřeme vlažným mlékem. Pokud chcete, můžete povrch posypat cukrem krystal, mákem, ořechy, mandlemi apod. My máme rohlíky rádi hladké
Snídańové rohlíky pečeme dorůžova 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Na spodku trouby máme během pečení hrneček s horkou vodou. Když rohlíky trochu vychladnou, podáváme je vlažné k snídani s horkým kakaem. Rohlíky můžeme potřít oříškovým krémem a domácí marmeládou nebo jen máslem
Sladké snídaňové rohlíky jsou velmi jemné, máslové a úžasně chutnají. Rohlíky jsou měkké, lehoučké jako pírko a krásně nadýchané. Rohlíky nejsou přeslazené a jsou vláčné i druhý den. Příprava je jednoduchá a poměrně rychlá, vřele doporučuji recept vaší pozornosti, neboť není nad vlastnoručně vyrobené domácí rohlíky.