Vepřové srdce na sladké smetaně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 ks cibule 50 g celer 0,5 ks citron 1 ks mrkev 2 ks bobkový list 2 lžíce hladká mouka 1 lžička mletá sladká paprika 200 ml smetana na vaření 10 kuliček celý černý pepř 1 kg vepřové srdce 3 kuličky celé nové koření 2 lžíce domácí vepřové sádlo 1 ks petrželový kořen vývar z vepřového srdce
Postup Vepřové srdce na sladké smetaně
Postup přípravy receptu
-
Vepřové srdce přeřežeme na polovinu, očistíme, pořádně omyjeme, odblaníme, odřezky masa nevyhazujeme, ale uvaříme z nich vývar, který použijeme během dalšího vaření. Cibuli očistíme, stejně očistíme mrkev, petržel a celer. Všechnu zeleninu pokrájíme na malé kostky. Citron omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kolečka
V hrnci na rozehřátém sádle společně orestujeme pokrájenou zeleninu, přidáme koření a lžičku mleté sladké papriky, kterou necháme za stálého míchání úplně rozpustit. Přihodíme nakrájený citron, připravené vepřové srdce a opečeme. Všechno zalijeme vývarem do výšky masa, podle chuti osolíme, hrnec přikryjeme pokličkou a dusíme na středním plameni doměkka, podle potřeby podlijeme horkým vývarem
Měkké srdce vybereme a pokrájíme na menší kousky. Z vývaru vybereme koření a rozmixujeme ponorným mixérem do hladké omáčky. V hrnečku rozmícháme mouku se sladkou smetanou, vyrovnáme teploty přidáním naběračky horké šťávy, rozmícháme, vlijeme do omáčky a povaříme asi 15 minut, aby se ztratila chuť syrové mouky. Do zahuštěné smetanové omáčky s rozmixovanou zeleninou vložíme pokrájené uvařené srdce a společně krátce prohřejeme
Vepřové srdce na smetaně podáváme horké s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Jde o velmi chutné jídlo z vepřového srdce v jemné smetanové omáčce se zeleninou příjemné osvěžující sladko-kyselé chuti.