Vepřové srdce na sladké smetaně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 ks cibule
50 g celer
0,5 ks citron
1 ks mrkev
2 ks bobkový list
2 lžíce hladká mouka
1 lžička mletá sladká paprika
200 ml smetana na vaření
10 kuliček celý černý pepř
1 kg vepřové srdce
3 kuličky celé nové koření
2 lžíce domácí vepřové sádlo
1 ks petrželový kořen
vývar z vepřového srdce

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové srdce přeřežeme na polovinu, očistíme, pořádně omyjeme, odblaníme, odřezky masa nevyhazujeme, ale uvaříme z nich vývar, který použijeme během dalšího vaření. Cibuli očistíme, stejně očistíme mrkev, petržel a celer. Všechnu zeleninu pokrájíme na malé kostky. Citron omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kolečka

  2. V hrnci na rozehřátém sádle společně orestujeme pokrájenou zeleninu, přidáme koření a lžičku mleté sladké papriky, kterou necháme za stálého míchání úplně rozpustit. Přihodíme nakrájený citron, připravené vepřové srdce a opečeme. Všechno zalijeme vývarem do výšky masa, podle chuti osolíme, hrnec přikryjeme pokličkou a dusíme na středním plameni doměkka, podle potřeby podlijeme horkým vývarem

  3. Měkké srdce vybereme a pokrájíme na menší kousky. Z vývaru vybereme koření a rozmixujeme ponorným mixérem do hladké omáčky. V hrnečku rozmícháme mouku se sladkou smetanou, vyrovnáme teploty přidáním naběračky horké šťávy, rozmícháme, vlijeme do omáčky a povaříme asi 15 minut, aby se ztratila chuť syrové mouky. Do zahuštěné smetanové omáčky s rozmixovanou zeleninou vložíme pokrájené uvařené srdce a společně krátce prohřejeme

  4. Vepřové srdce na smetaně podáváme horké s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Jde o velmi chutné jídlo z vepřového srdce v jemné smetanové omáčce se zeleninou příjemné osvěžující sladko-kyselé chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!