Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

krém
100 g cukr
250 ml smetana
3 ks žloutky
1 lžička mletá skořice
podle chuti
cukr
těsto
2 lžíce olej
1 ks vejce
1 lžička kakao
300 g mouka
1 lžíce med
1 špetka jedlá soda
1 lžíce plnotučné mléko
2 lžičky perníkové koření
směs
4 ks jablka
1 ks badyán
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme na těsto mouku, kakao, jedlou sodu, perníkové koření, vejce, olej, med a mléko.

  2. Těsto vlijeme na vymaštěný a pomoučněný plech a perník upečeme v předehřáté troubě.

  3. Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme do tuha. Smícháme dohromady a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne vychladit. Při podávání na talíři ozdobíme jablečným pyré.

  4. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Nakrájená jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou jablka měkká, rozmixujeme dohladka.

  5. Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem podáváme jako vynikající dezert na sváteční stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!