Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- krém 100 g cukr 250 ml smetana 3 ks žloutky 1 lžička mletá skořice podle chuti cukr těsto 2 lžíce olej 1 ks vejce 1 lžička kakao 300 g mouka 1 lžíce med 1 špetka jedlá soda 1 lžíce plnotučné mléko 2 lžičky perníkové koření směs 4 ks jablka 1 ks badyán podle potřeby tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem recept
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme na těsto mouku, kakao, jedlou sodu, perníkové koření, vejce, olej, med a mléko.
Těsto vlijeme na vymaštěný a pomoučněný plech a perník upečeme v předehřáté troubě.
Žloutky a cukr vyšleháme ve vodní lázni do pěny, polovinu smetany svaříme se skořicí, druhou polovinu smetany vyšleháme do tuha. Smícháme dohromady a vlijeme do formiček. Z perníku vykrojíme kolečko a zakryjeme formičku s parfait. Necháme v lednici do druhého dne vychladit. Při podávání na talíři ozdobíme jablečným pyré.
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Nakrájená jablka vaříme s cukrem a badyánem v troše vody. Když jsou jablka měkká, rozmixujeme dohladka.
Skořicový vánoční parfait s jablečným pyré a perníkem podáváme jako vynikající dezert na sváteční stůl.