Selská vepřová játra recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička sůl 1 ks vejce 40 g strouhanka 1 lžíce tuk 1 ks cibule 1-2 lžíce hladká mouka 120 g vepřová játra 400 g mleté vepřové maso 200 g uzený špek podle chuti 1-2 stroužky česnek 0.5 lžičky majoránka 0.5 lžičky mletý pepř 0.5 lžičky mletý kmín 0.5 lžičky mletá sladká paprika 1 špetka mletá pálivá paprika podle potřeby voda
Postup Selská vepřová játra recept
Postup přípravy receptu
-
Mleté vepřové maso smícháme se strouhankou, jemně nakrájenou cibulí, drceným česnekem, vejcem, sladkou paprikou, špetkou pálivé papriky, mletým pepřem a kmínem, majoránkou a solí. Pokud je směs tuhá, přikápneme podle potřeby studenou vodu. Dobře promícháme a necháme v chladu chvíli odležet.
Mezi tím si nakrájíme na 4 plátky vepřová játra a na tenké plátky uzený špek, který do jater zavineme. Z části cibule nakrájíme tenké nudličky.
Mleté maso rozdělíme na 4 díly a na potravinářské folii uděláme placky. Připravené placky naplníme játry a několika nudličkami cibule. Vytvoříme šišky nebo bochánky, které zlehka obalíme v hladké mouce.
Na sádle nebo oleji osmažíme nadrobno nakrájený zbytek uzeného špeku a cibule dozlatova. Přidáme maso, rychle ze všech stran opatrně osmahneme a podlijeme mírně vodou, do které můžeme přidat 1/2 kostky masoxu. Selská vepřová játra dusíme. Selská vepřová játra přeléváme vlastní šťávou a podle potřeby mírně podléváme vodou. Maso dusíme asi 25 minut. Vydušenou šťávu nezahušťujeme.
Selská vepřová játra podáváme s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo bramborovým knedlíkem. Vše můžeme doplnit zeleninovým salátem.