Selská vepřová játra recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 ks vejce
40 g strouhanka
1 lžíce tuk
1 ks cibule
1-2 lžíce hladká mouka
120 g vepřová játra
400 g mleté vepřové maso
200 g uzený špek
podle chuti
1-2 stroužky česnek
0.5 lžičky majoránka
0.5 lžičky mletý pepř
0.5 lžičky mletý kmín
0.5 lžičky mletá sladká paprika
1 špetka mletá pálivá paprika
podle potřeby
voda

Postup přípravy receptu

  1. Mleté vepřové maso smícháme se strouhankou, jemně nakrájenou cibulí, drceným česnekem, vejcem, sladkou paprikou, špetkou pálivé papriky, mletým pepřem a kmínem, majoránkou a solí. Pokud je směs tuhá, přikápneme podle potřeby studenou vodu. Dobře promícháme a necháme v chladu chvíli odležet.

  2. Mezi tím si nakrájíme na 4 plátky vepřová játra a na tenké plátky uzený špek, který do jater zavineme. Z části cibule nakrájíme tenké nudličky.

  3. Mleté maso rozdělíme na 4 díly a na potravinářské folii uděláme placky. Připravené placky naplníme játry a několika nudličkami cibule. Vytvoříme šišky nebo bochánky, které zlehka obalíme v hladké mouce.

  4. Na sádle nebo oleji osmažíme nadrobno nakrájený zbytek uzeného špeku a cibule dozlatova. Přidáme maso, rychle ze všech stran opatrně osmahneme a podlijeme mírně vodou, do které můžeme přidat 1/2 kostky masoxu. Selská vepřová játra dusíme. Selská vepřová játra přeléváme vlastní šťávou a podle potřeby mírně podléváme vodou. Maso dusíme asi 25 minut. Vydušenou šťávu nezahušťujeme.

  5. Selská vepřová játra podáváme s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo bramborovým knedlíkem. Vše můžeme doplnit zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!