Rybízový dortík Kiss recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 špetky sůl 5 ks vejce 100 g máslo 0 balíčků prášek do pečiva 150 g cukr krupice 230 g polohrubá mouka 30 g škrobová moučka 100 g kvalitní hořká čokoláda poleva 30 g voda 70 g cukr krupice 100 g rybíz 4 g plátková želatina krém 70 g cukr moučka 3 lžíce likér 400 g mascarpone 150 g smetana ke šlehání mandarinkový likér 150 g krém s bílou čokoládou na ozdobu rybíz mandlové lupínky na potření mandarinkový likér
Postup Rybízový dortík Kiss recept
Postup přípravy receptu
-
Máslo a čokoládu necháme rozpustit. Vejce našleháme s cukrem a bez přestání šlehání pomalu přidáváme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Postupně přidáváme mouku, škrobovou moučku a sůl prosetou s práškem do pečiva.
Těsto nalijeme na vymazanou a vysypanou formu a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 35 minut. Vyzkoušíme však píchnout špejlí, zda je korpus upečený, neboť záleží na troubě. Hotový korpus necháme vychladnout na mřížce.
Připravíme si rybízovou želatinu: Vodu s cukrem a rozmačkaným rybízem vaříme alespoň 10 minut. Přecedíme přes sítko a přidáme vymačkanou želatinu, kterou jsme předem nechali namočenou alespoň na 10 minut ve vodě.
Na krém našleháme mascarpone s moučkovým cukrem a bílým čokoládovým krémem, přidáme likér (já používám mandarinkový) a nakonec pomalu přidáme 150 g našlehané smetany. Zbytek smetany uložíme do lednice na pozdější výzdobu.
Korpus dortu (již vychlazený) rozřízneme na 3 díly. Jeden díl natřeme slabě likérem a naneseme trochu mascarponového krému. Přikryjeme druhým diskem a postup opakujeme. Nakonec přiložíme poslední disk. Zbytkem krému potřeme strany dortu a posypeme mandlovými lupínky. Zbytek našlehané smetany uložíme do cukrářského saku a s hubičkou dort vyzdobíme. Nakonec vrch dortu polijeme studenou, ale ještě neztuhlou rybízovou želatinou. Vrch dortu posypeme pár zrníček rybízu.
Rybízový dortík Kiss uložíme alespoň na hodinu do lednice, musí nám ztuhnout. Poté můžeme rybízový dortík Kiss podávat.