Roládový dort recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 5 ks vejce marmeláda 3 ks žloutek 4 dl mléko 5 lžic cukr moučka 14 dkg cukr moučka 2 dkg želatina 1 ks vanilkový cukr 5 lžic hrubá mouka 3,75 dl smetana ke šlehání 1 plechovka ovocný kompot
Postup Roládový dort
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si piškotové těsto. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s cukrem. Z bílků ušleháme sníh a střídavě s moukou jej vmícháme do žloutkové pěny. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a rychle upečeme. Horký korpus potřeme marmeládou a zavineme do rolády. Roládu necháme vychladnout
Vychladlou roládu nakrájíme na plátky a řezy vyložíme dno i boky hlubší mísy
Želatinu navlhčíme mlékem a necháme nabobtnat. Zbylé mléko rozmícháme se žloutky s vanilkovým i moučkovým cukrem. Za stálého míchání směs svaříme. Mléko odstavíme a za stálého míchání v něm rozpustíme želatinu. Krém necháme vychladnout. Jakmile začne krém rosolovatět, vmícháme do něj našlehanou šlehačku
Krémem vyplníme mísu vyplněnou roládou. Do krému vtlačíme čerstvé nebo zavařené ovoce a mísu dáme na 2 - 3 hodiny do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc
Roládový dort před podáváním vyklopíme a můžeme podávat.