Rizoto se sušenými houbami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 70 g slanina 4 stroužky česnek sůl 40 g máslo 1 ks cibule 1 kelímek smetana 250 g rýže 2 dl bílé víno mletý pepř 1/2 l zeleninový vývar 50 g tvrdý sýr tvrdý sýr 50 g sušené houby
Postup Rizoto se sušenými houbami
Postup přípravy receptu
-
Sušené houby namočíme alespoň na 30 minut do vody. Cibuli s česnekem oloupeme
Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme na malé kousky nakrájené stroužky česneku a ještě chvíli restujeme. Vsypeme rýží a zamícháme, aby se omastila máslem a výpekem. Přilijeme víno a 250 ml vývaru. Rýži vaříme za neustálého míchání a postupně doléváme zeleninovým vývarem. Vždy přilijeme jen část vývaru a počkáme, až se vyvaří. Takto rýži pomalu dusíme asi 20 minut
Nakonec rizoto se sušenými houbami osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a přidáme strouhaný sýr výraznější chuti. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Máme-li doma parmezán, můžeme smetanu vynechat
Rizoto se sušenými houbami podáváme jako lehký hlavní chod. Zdobíme nastrouhaným sýrem a zelenou bylinkou.