Pečená vepřová krkovice s dušeným zelím a karlovarským knedlíkem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr 5 stroužků česnek sůl 3 ks vejce ocet 3 dl mléko 1 ks cibule 2 ks cibule 1 lžíce sádlo petržel 6 ks rohlíky 15 dkg špek 30 dkg polohrubá mouka mletý černý pepř 4 ks vepřová krkovice 1 lžíce celý kmín 1 ks bílé hlávkové zelí
Postup Pečená vepřová krkovice s dušeným zelím a karlovarským knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Čtyři plátky vepřové krkovice s kostí omyjeme, osolíme, opepříme a okmínujeme. Oloupeme si pět stroužků česneku a jednu větší cibuli. Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno a posypeme tím maso, které jsme položili do vymaštěného pekáče
Krkovici dáme zapéct na 200 °C na 10 minut, poté podlijeme vodou a dále zvolna pečeme s občasným podléváním 1 hodinu při 170 °C
Nakrájíme si střední hlávku bílého nebo červeného zelí a dáme zelí dusit doměkka
Poté si připravíme těsto na karlovarský knedlík. Šest rohlíku, asi 1 den starých, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy, přidáme 3 žloutky, lžičku soli, nasekanou petržel, 3 dcl mléka, 30 dkg polohrubé mouky a sníh ušlehaný ze 3 bílků. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Každý díl naneseme na potravinářskou folii a zabalíme do válečku. Konce stáhneme provázkem a dáme do vařící vody. Knedlíky vaříme 40 minut
Podušené zelí scedíme. Na hlubší pánvi rozškvaříme 15 dkg špeku nakrájeného na kostičky, přidáme 2 střední cibule nakrájené nadrobno a orestujeme. Přidáme scezené zelí, dochutíme solí, cukrem, octem a pepřem. Všeho přidáme podle vlastní chuti a necháme asi 10 minut zvolna dusit
Pečenou vepřovou krkovici s dušeným zelím a karlovarským knedlíkem podáváme jako chutný hlavní chod.