Restovaná vepřová játra na maďarský způsob recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks cibule
100 ml horká voda
600 g vepřová játra
1 lžíce mletá sladká paprika
1 lžička mletá pálivá paprika
3-4 špetky čerstvě mletý černý pepř
2 špetky sušená majoránka
100 g domácí vepřové sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Vepřová játra umyjeme, osušíme a pokrájíme na malé proužky. Očištěnou cibuli pokrájíme na jemno.

  2. Na rozehřátém domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli téměř do hněda, přidáme játra a zprudka restujeme za neustálého míchání. Přitom se z povrchu jater uvolňují malé drobečky, které zahustí spolu s cibulí šťávu. Pozor, nesolíme, játra by ztvrdla, jen okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, promícháme, přidáme majoránku, ale ne moc, aby nepřevážila její hořká nakyslá chuť. Kdo nemůže vepřové sádlo, může použit olej.

  3. Játra stáhneme z plamene, přidáme ostrou a sladkou kvalitní mletou červenou papriku. Mletou papriku necháme za stálého míchání úplně rozpustit v horkém tuku, vrátíme nad plamen a za neustálého poctivého míchání játra krátce a zprudka restujeme v paprikovo-cibulovém základě a dáváme pozor, aby se paprika nepřipálila. Restovaná játra se tímto postupem výborně ochutí, plamen potom snížíme na střední a chvilku ještě restujeme.

  4. Směs podlijeme malým množstvím horké vody a přikryté pokličkou dusíme asi 10 minut, ale ne více, aby játra zůstala šťavnatá a měkká. Šťávy má být v závěru málo a nezahušťujeme nikdy moukou. Šťáva je vydušená téměř až na tuk a je přirozeně zahuštěná cibulí a drobečky z povrchu pečeně, které se uvolnily při prudkém restovaní.

  5. Hotová játra osolíme až na talíři a servírujeme s dušenou rýží, vařenými brambory nebo jen s krajícem čerstvého domácího chleba. Takto připravená játra mají lahodnou jemně pikantní paprikovou chuť. Jde o mimořádně oblíbenou pochoutku Maďarů, která se odlišuje od přípravy restovaných jater u nás. Vhodné jsou jako příloha domácí nakládané pikantní sladko-kyselé okurky nebo domácí čalamáda.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!