Rajská frankfurtská polévka od Janinky Hrdé recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 2 stroužky česnek 1 lžíce tuk 1 ks cibule 1 sklenice fazole 1-2 ks párek 1 kostka masox 2 lžíce hladká mouka 1 plechovka rajský protlak 1 lžička mletá sladká paprika 0 lžiček mletá pálivá paprika podle chuti sůl petrželka
Postup Rajská frankfurtská polévka od Janinky Hrdé recept
Postup přípravy receptu
-
Fazole můžeme nechat nabobtnat přes noc a druhý den je vaříme do změknutí, případně fazole rovnou vaříme asi 40 minut v papinovém hrnci. Fazole vždy tepelně upravujeme bez soli, jinak zůstanou tvrdé.
Když už začínají fazole měknout, pustíme se do další přípravy. V asi třílitrovém hrnci rozpustíme tuk na mírném ohni, přidáme mouku a uděláme hladkou světlou jíšku. Přilijeme studenou vodu do dvou třetin hrnce. Jíšku děláme pomalu, ale chladíme rychle, vodu dáváme studenou a co největším proudem. Ihned vhodíme masox, postavíme na plotnu a přidáme rajský protlak. Vodu s masoxem necháme na ohni mírně probublávat za občasného míchání.
V mezičase oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a ihned přidáme do hrnce. Česnek můžeme dát celý, nebo nasekaný nahrubo. Rajskou frankfurtskou polévku přisladíme, okořeníme mletou paprikou, dolijeme vodu do hrnce, uvedeme do varu a vaříme dál do změknutí zeleniny. Ke konci vaření přidáme na kolečka nakrájený párek a prohřejeme.
Rajskou frankfurtskou polévku od Janinky Hrdé ihned podáváme na stůl k jídlu.