Rajská frankfurtská polévka od Janinky Hrdé recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
2 stroužky česnek
1 lžíce tuk
1 ks cibule
1 sklenice fazole
1-2 ks párek
1 kostka masox
2 lžíce hladká mouka
1 plechovka rajský protlak
1 lžička mletá sladká paprika
0 lžiček mletá pálivá paprika
podle chuti
sůl
petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Fazole můžeme nechat nabobtnat přes noc a druhý den je vaříme do změknutí, případně fazole rovnou vaříme asi 40 minut v papinovém hrnci. Fazole vždy tepelně upravujeme bez soli, jinak zůstanou tvrdé.

  2. Když už začínají fazole měknout, pustíme se do další přípravy. V asi třílitrovém hrnci rozpustíme tuk na mírném ohni, přidáme mouku a uděláme hladkou světlou jíšku. Přilijeme studenou vodu do dvou třetin hrnce. Jíšku děláme pomalu, ale chladíme rychle, vodu dáváme studenou a co největším proudem. Ihned vhodíme masox, postavíme na plotnu a přidáme rajský protlak. Vodu s masoxem necháme na ohni mírně probublávat za občasného míchání.

  3. V mezičase oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a ihned přidáme do hrnce. Česnek můžeme dát celý, nebo nasekaný nahrubo. Rajskou frankfurtskou polévku přisladíme, okořeníme mletou paprikou, dolijeme vodu do hrnce, uvedeme do varu a vaříme dál do změknutí zeleniny. Ke konci vaření přidáme na kolečka nakrájený párek a prohřejeme.

  4. Rajskou frankfurtskou polévku od Janinky Hrdé ihned podáváme na stůl k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!