Pšenično-žitný chléb se semínky z domácí pekárny recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 - 2 lžičky sůl
1 lžíce ocet
300 ml voda
0,75 kostek droždí
1 lžička cukr krupice
200 g žitná chlebová mouka
1,5 lžíce semínka
450 g pšeničná chlebová mouka
1 kelímek bílý jogurt 3%
100 g špaldové otruby
0,5 lžiček anýz s koriandrem

Postup přípravy receptu

  1. Rozmícháme 3/4 kostky droždí ve vlažné vodě (množství 300 - 350 ml) se lžičkou cukru a necháme jej aktivovat

  2. Nádobu z pekárny položíme na váhu a vsypeme mouku žitnou, pšeničnou a špaldové otruby na uvedenou váhu. Nádobu vložíme do pekárny (Silvercrest) a zapneme míchání na 15 minut (program č.7). Vsypeme semínka: kmín, pohanku, slunečnici, dýni a lněná semínka, od každého přibližně 1,5 polévkové lžíce. Přidáme bílý jogurt a namletý anýz s koriandrem (půl čajové lžičky), ocet, sůl

  3. Když se mouka promíchává, přilijeme vodu s droždím a necháme dojít program míchání

  4. Pak zapneme program č.6 (cca 1,5 hod) na hnětení a kynutí těsta. Asi po jedné hodině vyndáme háky a necháme těsto vykynout na program č.6, abychom je nemuseli trhat z upečeného chleba. Nakonec zapneme pečení (č.12) na 1 hodinu. Dle libosti na středně propečený chléb nebo kůrku

  5. Pšenično-žitný chléb se semínky z domácí pekárny je chutný, nedrolí se a je vláčný.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!