Pórkový quiche Asihlasy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
1 špetka sůl
3 ks vejce
2 lžíce máslo
2 snítky tymián
2 ks pórek
100 g mandle
100 g lučina
100 g parmazán
1 špetka muškátový oříšek
100 ml suché bílé víno
1 špetka mletý černý pepř
150 mg smetana na vaření 12%
těsto
140 g máslo
280 g hladká mouka
8 lžic studená voda
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Do hladké žitné nebo pšeničné mouky rozkrájíme studené máslo, prohněteme do konzistence drobenky, osolíme a přilijeme postupně vodu. Hněteme, až vznikne hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do chladničky.

  2. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Rozpálíme pánev, přidáme máslo a potom nakrájený pórek. Restujeme dvě minuty, přilijeme víno a necháme vyvařit tekutinu. Poté odstavíme z plotny a necháme zchladnout. Po vychladnutí pórek smícháme s jemně nasekanými mandlemi.

  3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Z těsta vyválíme placku cca 5 mm tenkou tak, aby přesahovala o něco danou formu (kulatou korpusovou formu s průměrem 26 cm). Těsto vložíme do máslem vymazané formy a rukama vytvarujeme podle formy tak, aby těsto bylo i na okrajích, bude tvořit jakýsi lem. Těsto propícháme na několika místech vidličkou, zakryjeme pečícím papírem, zatížíme fazolemi a předpečeme 20 minut. Potom sejmeme papír s fazolemi a necháme vychladnout.

  4. Vejce prošleháme s lučinou a smetanou, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidáme odrhnutý sušený tymián. Strouhaným parmazánem posypeme těsto, dále rozložíme pórek, do kterého ještě předtím vmícháme sekané mandle. Vše zalijeme vaječnou směsí. Pórkový quiche Asihlasy vložíme do trouby a pečeme ještě 35 - 45 minut dozlatova, až se náplň zpevní.

  5. K zatížení používáme fazole, když je nouze, nemusí být zátěž žádná, ale pak se těsto musí hlídat. V okamžiku, když se začne nafukovat, je třeba do příslušného místa lehce píchnout špejlí nebo vidličkou, aby opět slehlo.

  6. Pórkový quiche Asihlasy můžeme podat za tepla i za studena.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!