Pomalu pečené vepřové plecko se zelím recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

10 stroužků česnek
0,5 lžiček sůl
1 lžička sůl
1 lžička sůl
1 ks vejce
1 ks cibule
100 ml voda
50 ml voda
1,5 l voda
100 g cukr krystal
0,5 lžiček cukr krystal
1 ks bobkový list
400 g polohrubá mouka
125 ml vlažná voda
125 ml vlažné mléko
10 kuliček celý černý pepř
0,5 lžiček celý kmín
10 g čerstvé droždí
3 kuličky celé nové koření
sůl do vody na vaření
2 lžíce domácí vepřové sádlo
3 lžíce domácí vepřové sádlo
1 kg domácí kysané zelí
1 kg domácí bio vepřové plecko bez kosti

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si suroviny na vaření. Cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Domácí kysané zelí propláchneme studenou vodou, překrájíme na menší kousky o velikosti sousta a dáme ho zatím do mísy. Vepřové plecko (pokud možno bio) omyjeme, osušíme a vložíme do pekáčku, hustě prošpikujeme stroužky česneku, vydatně osolíme, podlijeme rozpuštěným domácím vepřovým sádlem a malým množstvím studené vody a na povrchu posypeme celým kmínem a přikryjeme alobalem

  2. Vepřové maso vložíme péct do trouby na 160 °C a pečeme pomalu asi 2 hodiny. Potom odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme do pěkně zlatohnědé barvy s kůrčičkou na povrchu - asi 30 minut za přelévání chutným masovým výpekem. Upečené plecko vybereme na desku a zabalíme ho do alobalu, aby se rovnoměrně rozložily v mase šťávy a při krájení nevytekly a maso zůstalo do servírování teplé

  3. Mezitím připravíme těsto na knedlíky a připravíme karamelové zelí. V míse promícháme mouku se solí, do jamky v mouce nadrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažného mléka smíchaného s vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. Když kvásek vykyne, přidáme vejce se zbylým vlažným mlékem a vypracujeme poloměkké pružné hladké těsto, které jemně posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu

  4. Než těsto na knedlíky vykyne, připravíme si karamelové zelí. V hlubším hrnci rozehřejeme domácí vepřové sádlo, orestujeme na něm pokrájenou cibuli do sklovita, přidáme cukr krystal a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, jantarovo-hnědý karamel podlijeme asi 100 ml studené vody a necháme ho rozpustit

  5. Potom přidáme pokrájené a vodou propláchnuté domácí kysané zelí, které osolíme, přidáme celé nové koření, celý černý pepř, jeden bobkový list, lžičku celého kmínu, promícháme a dusíme na středním plameni nepřikryté na al dente - asi 20 minut. Když zelí změkne, zaprášíme ho hladkou moukou a za stálého míchání opražíme. Hotové zelí ochutnáme a podle potřeby přidáme ocet, aby mělo příjemnou sladkokyselou chuť

  6. Vykynuté těsto dáme na jemně pomoučněnou desku, vytvarujeme 2 knedlíky přibližně stejné velikosti, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple asi 15 minut ještě kynout. Mezitím přivedeme ve velikém hrnci osolenou vodu do varu, do vroucí vody vložíme vykynuté knedlíky a trochu je nadzvedneme od dna špachtlí, aby ve vodě plavaly. Když voda znovu začne vřít, polopřikryté pokličkou vaříme prudkým varem na silném plameni bez otáčení asi 15 minut

  7. Dáme dolů pokličku, uvařené knedlíky vybereme pomocí špachtle a položíme na desku. Knedlíky ihned propícháme vidličkou, aby se knedlíky odpařily a ještě teplé je pokrájíme bílou nití na plátky. Upečené maso vybereme z alobalu, pokrájíme ostrým nožem na plátky asi 0,5 cm silné. Na talíř nabereme horké karamelové zelí, na zelí položíme plátky upečeného vepřového plecka a obložíme plátky knedlíky, které přelijeme chutným masovým výpekem

  8. Pomalu pečené vepřové plecko je nádherně voňavé po česneku a kmínu. Také je šťavnaté, měkké a přímo se rozplývá na jazyku. Plecko výborně doplňuje karamelové sladkokyselé zelí a nejlepší přílohou jsou domácí vařené kynuté knedlíky, které jsou lehké jako pápěří.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!