Polské řízky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
1 dl voda
6 ks vepřový nebo kuřecí řízek
na obalení
strouhanka
podle potřeby
olej na smažení
příloha
bramborovo-zeleninové pyré

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové řízky, ale mohou být i kuřecí, nasolíme a dobře obalíme ve strouhance. Na pánvi v troše oleje je naprudko opečeme po obou stranách.

  2. Řízky přeložíme do pekáčku (kameninový hrnec neb skleněná miska). Do hrnečku dáme asi 1,5 dl vody a prolisujeme 3 stroužky česneku, zamícháme a maso ochucenou vodou podlijeme. Zakryjeme a pečeme v troubě na 180 - 200 °C. Vepřové řízky zhruba 30 minut, kuřecí 20 minut.

  3. Jako příloha k polským řízkům se hodí bramborovo-celerové pyré. To připravíme z poměru 2/3 brambor a 1/3 celeru, osolíme, podusíme na másle a podlijeme vodou. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji ponorným mixérem. Podle chuti můžeme poměr celeru zvýšit.

  4. Polské řízky s bramborovo-celerovým pyré podáváme jako teplý hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!