Polentový slaný koláč se špenátem a nivou recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
50 g máslo
1 hrnek voda
100 - 150 g niva
400 ml bílý jogurt
1 ks červená cibule
1 špetka mletý barevný pepř
1 hrnek polenta
1 špetka bylinková sůl
4 hrstě baby špenát

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolku přivedeme vodu k varu, přisypeme polentu a za stálého míchání necháme zahustit do hutné hmoty, kterou osolíme a zjemníme máslem

  2. Polentový základ vyložíme pomocí prstů do připravené máslem vymazané formy na slaný koláč. Já použila formu o průměru 28 cm. Čím větší forma, tím nižší těsto

  3. Na polentové těsto nasypeme omytý a okapaný špenát, zasypeme na jemné nudličky nakrájenou červenou cibulí a zalijeme jogurtem rozšlehaným s vejci, solí a pepřem. Nakonec vše zasypeme rozdrobenou nivou

  4. Připravený slaný koláč pečeme na 175 °C asi 35 minut v horkovzdušné troubě, v klasické o něco déle. Povrch by měl být zlatavý

  5. Polentový slaný koláč se špenátem a nivou necháme před krájením zcela vychladnout

  6. Slaný koláč tohoto typu skvěle chutná k pivu i vínu jako chuťovka, lze jej podávat i jako svačinku či lehkou večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!