Slaný polentový koláč s cuketou recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

sůl
1 špetka sůl
3 ks vejce
30 g máslo
50 g máslo
1 dl mléko
2,5 dl voda
2 ks pórek
1 kelímek zakysaná smetana
200 g balkánský sýr
2 ks mladá cuketa
250 g polenta
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si základ slaného koláče - těsto z polenty. Do kastrolu nalijeme vodu, kterou osolíme. Přivedeme k varu. Ve chvíli, kdy začne voda vřít, přisypáváme polentu a mícháme, dokud nám nevznikne hustá kaše. Do polentové kaše vmícháme máslo, měla by nám vzniknout hutná směs

  2. Pórek očistíme a nakrájíme na hrubší kolečka nebo proužky. Mladou cuketu omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Já si použila škrabku na brambory. Na pánvi rozehřejeme kousek másla a pórek s cuketou orestujeme. Osolíme a opepříme

  3. Vejce rozšleháme se zakysanou smetanou a mlékem, opět trochu osolíme a opepříme

  4. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a těsto na dno formy rukama uplácáme. Na polentový základ vsypeme orestovanou zeleninu, zasypeme balkánským sýrem a zalijeme rozšlehanou vaječnou směsí

  5. Slaný polentový koláč s cuketou vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut, dokud vše dokonale neztuhne

  6. Slaný polentový koláč s cuketou podáváme nakrájený na trojúhelníčky jako slanou chuťovku a pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!