Podzimní zapékané brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 ks vejce 3-4 hrstě dýně 1-2 špetky muškátový oříšek 150 g tvrdý sýr 6 ks brambory vařené ve slupce 1 lžička sušený česnek 1 ks malý květák 1 svazeček jarní cibulka s natí 100 g zauzená šunka podle chuti sůl mletý pepř chilli koření podle potřeby máslo na vymazání strouhanka na vysypání
Postup Podzimní zapékané brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Předem uvaříme brambory ve slupce, vaříme je ideálně v páře. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kolečka asi půl centimetru hrubá. Dýni hrubě nastrouháme, malý květák očistíme a můžeme 5 minut předvařit, ale není to nutné. Poté květák drobně nasekáme. Uzenou šunku nakrájíme na drobné kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na samé dno naskládáme plátky brambor, osolíme je a opepříme. Dáme vrstvu jarní cibulky, květáku, pak uzenou šunku a dýni. Ochutíme solí, čerstvě mletým čtyřbarevným pepřem, chilli a trochou sušeného česneku. Překryjeme plátky brambor. Znovu osolíme, opepříme, posypeme zbytkem jarní cibulky a strouhaným sýrem. Vejce rozšleháme s troškou soli a muškátového oříšku, směsí přelijeme povrch pekáče.
Brambory s květákem a dýní zapečeme v předem vyhřáté troubě dorůžova.
Podzimní zapékané brambory zachutnají i vegetariánům, stačí vynechat zauzenou šunku.