Podzimní zapékané brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks vejce
3-4 hrstě dýně
1-2 špetky muškátový oříšek
150 g tvrdý sýr
6 ks brambory vařené ve slupce
1 lžička sušený česnek
1 ks malý květák
1 svazeček jarní cibulka s natí
100 g zauzená šunka
podle chuti
sůl
mletý pepř
chilli koření
podle potřeby
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Předem uvaříme brambory ve slupce, vaříme je ideálně v páře. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kolečka asi půl centimetru hrubá. Dýni hrubě nastrouháme, malý květák očistíme a můžeme 5 minut předvařit, ale není to nutné. Poté květák drobně nasekáme. Uzenou šunku nakrájíme na drobné kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.

  2. Pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na samé dno naskládáme plátky brambor, osolíme je a opepříme. Dáme vrstvu jarní cibulky, květáku, pak uzenou šunku a dýni. Ochutíme solí, čerstvě mletým čtyřbarevným pepřem, chilli a trochou sušeného česneku. Překryjeme plátky brambor. Znovu osolíme, opepříme, posypeme zbytkem jarní cibulky a strouhaným sýrem. Vejce rozšleháme s troškou soli a muškátového oříšku, směsí přelijeme povrch pekáče.

  3. Brambory s květákem a dýní zapečeme v předem vyhřáté troubě dorůžova.

  4. Podzimní zapékané brambory zachutnají i vegetariánům, stačí vynechat zauzenou šunku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!