Podzimní pečený čaj recept

Apetit Recepty nápoje

Suroviny na recept

rum
2 ks citron
6 - 8 ks hřebíček
500 g cukr krupice
2 kg ovoce
1 balíček badyán
1 balíček celá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Já v receptu použila zhruba stejné množství jablek, hrušek, švestek a rybízu. Ovoce lze použít téměř jakékoliv (kromě banánů), může být čerstvé i mražené.Ovoce kombinujeme podle libosti, ovšem vždy by zhruba polovinu váhy měly tvořit kyselejší druhy.Kdo má rád čaj s příchutí alkoholu, přidá před pečením i 2 dl rumu

  2. Ovoce pečlivě omyjeme. Švestky vypeckujeme, jablka a hrušky zbavíme jádřince a vše nakrájíme na kousky. Rybíz otrháme ze stonků. Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Větší druhy ovoce samozřejmě vždy nakrájíme na kousky. Připravíme si veškeré koření

  3. Všechno ovoce promícháme a vložíme do pekáčku společně s celým kořením. Ovoce v pekáčku zasypeme cukrem. Cukr dáváme podle chuti a druhů ovoce. V tomto případě stačilo půl kila cukru

  4. Pekáček s ovocem vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme do doby, než ovoce pustí šťávu, občas promícháme. Většinou stačí péct 45 - 50 minut. Po upečení vyndáme celou skořici

  5. Ještě horkou směs na pečený čaj plníme do malých skleniček, zavíčkujeme a na 5 minut obrátím dnem vzhůru

  6. Z jednotlivých skleniček připravujeme čaj tak, že směs dáme do větší sklenice nebo hrníčku (stačí 3 - 4 polévkové lžíce), zalijeme horkou vodou, promícháme a máme hotovo

  7. Podzimní pečený čaj je skvělou volbou pro zahřátí. Navíc si můžeme být jisti, že je bez přidaných barviv a éček.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!