Plněný zelný list s rajskou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr sůl 1 ks vejce 10 dkg strouhanka ocet 10 dkg celer 1 lžíce sádlo 1,5 dl voda 2 ks mrkev 3 ks bobkový list 5 kuliček nové koření hladká mouka 30 dkg hladká mouka 500 g mleté maso 4 listy hlávkové zelí 2 ks malý rajský protlak
Postup Plněný zelný list s rajskou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Smícháme 500 g mletého masa s jedním vejcem,15 dkg hladké mouky,10 dkg strouhanky, solí a mletým pepřem. Vše pořádně zamícháme
Z hlavky zelí odloupneme čtyři listy a dáme je spařit do vařicí vody. Spařené listy rozložíme a mleté maso rozdělíme na čtyři díly. Z mletého masa vytvarujeme placičky a pokládáme je na zelné listy, které zavineme a položíme na vymaštěný pekáč. Dáme zprudka zapéct na 200 °C na 10 minut
Do hrnku dáme 1,5 dcl vody, ve které rozmícháme dvě lžičky rajského protlaku. Zapečené maso tímto podlijeme, teplotu stáhneme na 160 °C a zvolna pečeme 40 minut
Mezitím nachystáme základ na rajskou omáčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu (celer, mrkev) očistíme a nakrájíme na kousky. Připravíme si vývar z nového koření a bobkového listu
Na sádle osmažíme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a zarestujeme s rajským protlakem. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme až zelenina změkne. Potom přidáme výpek z upečených zelných listů a přilijeme vývar připravený z nového koření a z bobkového listu. Nakonec omáčku zahustíme hladkou moukou a dochutíme cukrem, solí a octem
Plněný zelný list s rajskou omáčkou podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.