Plněný zelný list s rajskou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
sůl
1 ks vejce
10 dkg strouhanka
ocet
10 dkg celer
1 lžíce sádlo
1,5 dl voda
2 ks mrkev
3 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
hladká mouka
30 dkg hladká mouka
500 g mleté maso
4 listy hlávkové zelí
2 ks malý rajský protlak

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme 500 g mletého masa s jedním vejcem,15 dkg hladké mouky,10 dkg strouhanky, solí a mletým pepřem. Vše pořádně zamícháme

  2. Z hlavky zelí odloupneme čtyři listy a dáme je spařit do vařicí vody. Spařené listy rozložíme a mleté maso rozdělíme na čtyři díly. Z mletého masa vytvarujeme placičky a pokládáme je na zelné listy, které zavineme a položíme na vymaštěný pekáč. Dáme zprudka zapéct na 200 °C na 10 minut

  3. Do hrnku dáme 1,5 dcl vody, ve které rozmícháme dvě lžičky rajského protlaku. Zapečené maso tímto podlijeme, teplotu stáhneme na 160 °C a zvolna pečeme 40 minut

  4. Mezitím nachystáme základ na rajskou omáčku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu (celer, mrkev) očistíme a nakrájíme na kousky. Připravíme si vývar z nového koření a bobkového listu

  5. Na sádle osmažíme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a zarestujeme s rajským protlakem. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme až zelenina změkne. Potom přidáme výpek z upečených zelných listů a přilijeme vývar připravený z nového koření a z bobkového listu. Nakonec omáčku zahustíme hladkou moukou a dochutíme cukrem, solí a octem

  6. Plněný zelný list s rajskou omáčkou podáváme s těstovinami nebo houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!