Plněný zapečený baklažán recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1 ks cibule
2 ks rajče
1 ks lilek
1 větvička čerstvý rozmarýn
3 lžíce balsamico
podle chuti
sůl
gouda
olivový olej
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Lilek překrojíme napůl, posolíme a necháme tak 15 minut vyplakat. Mezitím si nakrájíme cibuli, nejlépe na tenké měsíčky, a rajčata na menší kostičky. Nakrájenou cibuli dáme do misky, přidáme nahrubo posekaný rozmarýn, zalijeme olivovým olejem podle chuti a necháme odležet.

  2. Lilek, který se dostatečně vyplakal, omyjeme vodou a vydlabeme dužinu, kterou nakrájíme na kostičky. Rozpálíme pánev a orestujeme naloženou cibuli s rozmarýnem, dokud lehce nezhnědne. Poté k ní přidáme nakrájený lilek a restujeme asi tak 3 minuty, dokud nenasákne všechen olej z pánve. Přidáme rajčata, balsamico, cukr a lehce necháme zpěnit asi minutu.

  3. Takto vytvořenou směsí naplníme vydlabané lilky, které jsme předtím osolili a opepřili. Zapneme troubu na 150 °C a pečeme dozlatova.

  4. Plněný zapečený baklažán můžeme podávat jako přílohu k hovězímu masu nebo samostatně třeba posypaný vyzrálou goudou, pro někoho slanějším ovčím Pecorinem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!