Pizza se smetanovým základem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-4 stroužky česnek
2-3 dl mléko
1 kelímek smetana
0.5 kostky droždí
300 g hladká mouka
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
niva
eidam
olivový olej
parmezán

Postup přípravy receptu

  1. Do větší misky, protože těsto pak nakyne, si nasypeme 300 g hladké mouky. V hrníčku vedle si ze 2 dl mléka, špetky cukru a poloviny droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít. Poté kvásek nalijeme do špetkou soli osolené mouky a zakápneme kapkou olivového oleje. Začneme vypracovávat vláčné těsto, pokud těsto lepí nebo naopak nedrží, klasicky přidáváme mouku a nebo mléko. Těsto necháme na teplém místě asi 25 minut kynout.

  2. Mezitím si připravíme smetanový základ na pizzu. Budeme potřebovat 33% smetanu, tu nalijeme do misky a k ní přistrouháme sýry. Já používám klasicky 4 druhy sýra - eidam, niva, parmezán a čtvrtý sýr volím podle chuti. Někdy přidám hermelín jindy zase balkánský sýr. Ze sýrů a smetany uděláme směs, která bude dosti hutná. Směs osolíme a opepříme. Přidáme 2 - 4 stroužky prolisovaného česneku, záleží na chuti.

  3. Mezitím nám vykynulo těsto, které rozválíme, vložíme na plech a pokapeme olivovým olejem, který pak vmasírujeme do těsta. Olivový olej zajišťuje křehkost a vláčnost pizzy. Nakonec na pizzu vyklopíme z misky směs smetany a sýrů a rovnoměrně rozetřeme po pizze. Bude se zdát, že je tam směsi hodně, ale opak je pravdou. Dejte tam všechno, co jste si připravili. Je to osvědčené a pizza je opravdu naprosto dokonalá.

  4. Na vrch pizzy ještě přidávám prosciutto cotto, popřípadě libovou slaninu a nebo třeba schwarzwaldskou šunku.

  5. Pizzu se smetanovým základem ihned po upečení podáváme. Křehké těsto s lahodnou krémovou směsí sýrů chutná dokonale.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!