Pikantní hovězí guláš se žampiony, kapií a uzenou slaninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
600 g cibule
1 ks feferonka
1 ks červená kapie
250 g čerstvé žampiony
1 lžíce mletá sladká paprika
2 ks čerstvá rajčata
3 lžíce domácí vepřové sádlo
60 g domácí uzená slanina
domácí hovězí vývar
600 g hovězí kližka bez kosti
1 ks kůže z domácí uzené slaniny

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. Feferonku nakrájíme na jemno a domácí uzenou slaninu na proužky

  2. Na rozehřátém domácím vepřovém sádle orestujeme pokrájenou cibuli s pokrájenou feferonkou a proužky domácí uzené slaniny. Pokud máme kůži z uzené slaniny, přihodíme ji také, chuť bude mnohem výraznější a lepší

  3. Když je už cibule skoro do hněda, snížíme plamen na minimum, přidáme lžíci sladké mleté kvalitní červené papriky, v horkém tuku papriku rozmícháme, necháme ji úplně rozpustit, krátce orestujeme, podlijeme malým množstvím horké vody a vydusíme na tuk. Opakujeme třikrát, cibule se rozvaří při tomto postupu a přirozeně zahustí a ochutí guláš. Správný guláš se nikdy nezahušťuje moukou!

  4. Pokud máme domácí hovězí vývar, podléváme horkým vývarem místo vody, v žádném případě nepoužívejte bujon z kostky! Když máme připravený gulášový základ, přidáme hovězí kližku, kterou jsme pokrájeli na větší kostky. Zvýšíme plamen na maximum a maso opékáme asi 7 -10 minut velmi zprudka za stálého míchání a dáváme pozor, aby se nepřichytilo

  5. Tímto způsobem se na mase vytvoří chutná kůrčička, na povrchu se uzavře, uvnitř maso zůstane krásně šťavnaté a výborně se ochutí v paprikovo - cibulovém základě, ještě nesolíme, cílem je v této fázi opečení masa, ne dušení ve vlastní šťávě, kterou by maso osolením pustilo a vlivem soli se vysušilo hned na začátku. Až po opečení masa podlijeme horkou vodou nebo vývarem do poloviny výšky masa, ochutnáme a opatrně osolíme, neboť vývar a uzená slanina jsou slané dost

  6. Snížíme plamen na střední, přivedeme do varu, přikryjeme pokličkou a dusíme pomalým varem doměkka asi 90 - 120 minut, což závisí na věku zvířete, ze kterého maso jsme použili, občas promícháme a podlijeme jen malým množstvím horké tekutiny podle potřeby. Ve výsledku šťávy nemá být mnoho, je přirozeně hustá z rozvařené cibule a rosolovitá z rozpuštěného klihu hovězí kližky. Klih se pomalým varem krásně rozpustí a také přirozeným způsobem guláš zahustí

  7. Asi 15 minut před koncem přidáme ke guláši žampiony pokrájené na plátky a čerstvou červenou kapii, kterou jsme pokrájeli na proužky. Můžeme přidat i čerstvá rajčata pokrájená na měsíčky, guláš bude ještě chutnější. V případě, že nemáme čerstvou papriku a rajčata, použijeme 3 lžíce domácího zavařeného leča. Zelenina se nesmí rozvařit, má zůstat trošku křupavá (al dente) a dodusíme

  8. Pikantní hovězí guláš se žampiony, kapií a uzenou slaninou podáváme horký s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Dobrý guláš se nedá uspěchat, potřebuje svůj čas a zachovat celý postup důsledně, nejlépe však chutná, když se aspoň jeden den odleží a propojí se dokonale všechny ty úžasné chutě

  9. Jde o velmi chutné ostré jídlo, které má vynikající chuť papriky a cibule. Guláš je voňavý po žampionech a uzené slanině. Je plný šťavnatých kusů hovězího masa a má velmi chutnou přirozeně hustou rosolovitou šťávu, které je ve výsledku málo

  10. Do tohoto guláše se nepřidává žádné jiné koření jako například mletý černý pepř, majoránka, ani česnek. Jediným kořením je použitá mletá sladká červená paprika, nic jiného více, žádná mouka, proto si mohou pochutnat na dobrém guláši i bezlepkoví strávníci. Kdo nemůže ostré, feferonku vynechá, tento guláš je však určený hlavně milovníkům ostrých voňavých jídel.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!