Pečený marinovaný vepřový bůček s lepenicí recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 100 g česnek česnek máslo máslo majoránka tymián tymián rozmarýn 100 g šalotka šalotka škvarky sůl, pepř sůl, pepř sůl, pepř 250 g kořenová zelenina 150 ml drůbeží vývar 300 g kysané zelí 0,5 l černé pivo 0,25 ks toustový chléb 700 g oloupané brambory 1 kg vepřový bůček bez kosti - co nejlibovější
Postup Pečený marinovaný vepřový bůček s lepenicí
Postup přípravy receptu
-
Příprava bůčku:
Bůček opláchneme a zarovnáme na pravidelný tvar, nasolíme, opepříme a potřeme česnekem utřeným se solí, majoránkou a tymiánem. Do vakuovacího sáčku vložíme bůček, šalotku a zalijeme studeným vývarem tak, aby nebylo maso úplně ponořené. Zavakuujeme na 99% a ponoříme do 70 stupňové lázně na 8h a zatížíme. Po 8h vyndáme z lázně a zachladíme. Bůček vyndáme ze sáčku - nálev uschováme. Vychladlý marinovaný bůček nakrájíme na silné plátky, které opečeme ze všech stran a podáváme
Příprava lepenice (použijeme ingredience označené na přílohu):
Oloupané brambory a osolené uvaříme do měkka, slijeme a šťouchadlem rozšťoucháme s máslem, škvarky nebo teplým nálevem z bůčku. Přidáme dochucené, uvařené, překrájené kysané zelí, zamícháme a dochutíme solí a pepřem
Příprava pivní omáčky:
Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, šalotku nakrájíme na jemno. Na másle opečeme zeleninu, pak přidáme šalotku. Když je vše dozlatova opečené, zalijeme černým pivem a vývarem, přidáme bylinky a nastrouhaný česnek a vaříme do zesílení chuti. Když je chuť výrazná, přidáme na kostičky nakrájený toustový chléb (podle hustoty) a stále vaříme, až se chléb rozvaří. Omáčku překutrujeme a přecedíme. Hladkou omáčku dochutíme solí, cukrem a pepřem, na konec zašleháme vychladlé máslo.