Pečený marinovaný vepřový bůček s lepenicí recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

100 g česnek
česnek
máslo
máslo
majoránka
tymián
tymián
rozmarýn
100 g šalotka
šalotka
škvarky
sůl, pepř
sůl, pepř
sůl, pepř
250 g kořenová zelenina
150 ml drůbeží vývar
300 g kysané zelí
0,5 l černé pivo
0,25 ks toustový chléb
700 g oloupané brambory
1 kg vepřový bůček bez kosti - co nejlibovější

Postup přípravy receptu

  1. Příprava bůčku:

  2. Bůček opláchneme a zarovnáme na pravidelný tvar, nasolíme, opepříme a potřeme česnekem utřeným se solí, majoránkou a tymiánem. Do vakuovacího sáčku vložíme bůček, šalotku a zalijeme studeným vývarem tak, aby nebylo maso úplně ponořené. Zavakuujeme na 99% a ponoříme do 70 stupňové lázně na 8h a zatížíme. Po 8h vyndáme z lázně a zachladíme. Bůček vyndáme ze sáčku - nálev uschováme. Vychladlý marinovaný bůček nakrájíme na silné plátky, které opečeme ze všech stran a podáváme

  3. Příprava lepenice (použijeme ingredience označené na přílohu):

  4. Oloupané brambory a osolené uvaříme do měkka, slijeme a šťouchadlem rozšťoucháme s máslem, škvarky nebo teplým nálevem z bůčku. Přidáme dochucené, uvařené, překrájené kysané zelí, zamícháme a dochutíme solí a pepřem

  5. Příprava pivní omáčky:

  6. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, šalotku nakrájíme na jemno. Na másle opečeme zeleninu, pak přidáme šalotku. Když je vše dozlatova opečené, zalijeme černým pivem a vývarem, přidáme bylinky a nastrouhaný česnek a vaříme do zesílení chuti. Když je chuť výrazná, přidáme na kostičky nakrájený toustový chléb (podle hustoty) a stále vaříme, až se chléb rozvaří. Omáčku překutrujeme a přecedíme. Hladkou omáčku dochutíme solí, cukrem a pepřem, na konec zašleháme vychladlé máslo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!