Pečený kachní krk plněný nádivkou z kachních jater recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžička sůl
4 ks vejce
1 ks cibule
1 svazeček petrželová nať
1 ks kachní játra
1 lžička čerstvě mletý černý pepř
5 lžic kachní sádlo
8 ks včerejší žemle
1 ks kůže z kachního krku
3 lžíce domácí strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Z domácí kachny při její kuchyňské úpravě odřežeme krk. Z krku opatrně stáhneme kůži, abychom ji nepotrhali, očistíme zvenku i zevnitř, omyjeme, osušíme a osolíme. Jeden konec zašijeme, nebo spojíme párátky, či tenkými kovovými jehlicemi tak, aby po naplnění nádivka nikde nevytekla

  2. Mezitím odložíme do chladničky a mezitím připravíme náplň z kachních jater. Jednu střední cibuli a čerstvou petrželovou nať posekáme na jemno. Na oleji opražíme posekanou cibuli do sklovita, přidáme petrželovou nať, krátce spolu orestujeme a necháme úplně vychladnout

  3. Včerejší žemle namočíme na 15 minut do studené vody, potom dobře vymačkáme od vody a dáme do mísy. Kachní játra omyjeme, zbavíme blan a cévní stopky a ostrým nožem naškrábeme na jemno

  4. K vymačkaným žemlím přidáme 4 vejce, naškrábaná kachní játra, sůl, čerstvě mletý černý pepř, vychladlou orestovanou cibuli s petrželovou natí i s olejem a strouhanku. Dobře promícháme a zpracujeme na tvarovatelnou hmotu, kterou necháme chvíli odstát v chladničce, aby se dobře propojily chutě

  5. Touto odleženou hmotou potom naplníme kůži z kachního krku, ale ne na velmi těsno, aby nám při pečení nepraskla a náplň nevytekla. Kůži z kachního krku spojíme i na druhém konci na husto sešitím, párátky či tenkými kovovými jehlicemi ze stejného důvodu. Nyní postupujeme následujícími způsoby

  6. 1. Naplněný kachní krk uvaříme v polévce, přebere výbornou chuť zeleniny a drobů z vývaru z kachní polévky. Vyzkoušíme či už je naplněný krk uvařený jemným stlačením prstů, vybereme z vývaru a necháme chvíli chladnout. Vložíme do pekáčku s kachní sádlem a dopečeme v troubě, až je kůže pěkně do zlatohněda a do křupava. Dále budeme postupovat stejně jako při druhém postupu

  7. 2. Naplněný kachní krk vložíme do pekáčku s kachním sádlem, přelijeme ještě sádlem, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut, dokud kůže nebude pěkně do zlatohněda a do křupava. Vybereme a necháme asi 20 minut odpočinout a pokrájíme na plátky o tloušťce asi 0,5 cm

  8. V tomto receptu jsem zvolila 2. způsob. Je to velká pochoutka vynikající chuti, která je vhodná ke slavnostním příležitostem, když je při stole více osob. Výborně chutná za tepla i za studena. Za tepla podáváme jako samostatné jídlo s pečenými brambory a zeleným salátem. Za studena podáváme jako skvělé pohoštění pro návštěvy s čerstvým domácím chlebem a s domácími nakládanými sladkokyselými okurkami či sezónní zeleninou. Také je výborným zpestřením studených obložených mís. Chutná na každý způsob a je to i velmi chutná večeře

  9. Recept přidávám z mojí série na kachní hody, kdy se z jedné domácí kachny připraví více chutných chodů, potom je i cena samotné kachny velmi přijatelná. Naučila mě to moje drahá dobrá máma

  10. Do kachních chodů z jedné doma kukuřicí vykrmené kachny u nás patří polévka z kachních drobů s knedlíčky z kachních jater, pečená nádivka z kachních jater, plněný kachní krk a pečená kachna plněná červeným zelím a jablky s bramborovými knedlíky, rizoto z kachních drobů a zeleniny uvařené v kachní polévce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!