Pečený bůček s uzenou paprikou a rozmarýnem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

10 stroužků česnek
sůl
1,2 kg brambory
4 ks cibule
2 lžíce slunečnicový olej
150 ml voda na podlití
celý kmín
3 větvičky čerstvý rozmarýn
1 lžička mletá uzená paprika
3 lžíce domácí vepřové sádlo
1,2 kg bůček s kůží a kostí

Postup přípravy receptu

  1. Koupíme pěkný masitý bůček s kůží i kostí, omyjeme a osušíme. Kůži na celé ploše odřežeme a odložíme na podnos. Nevykostěný bůček hustě prošpikujeme česnekem a vydatně osolíme a sůl vmasírujeme

  2. Odloženou kůži na povrchu úhledně rovnoběžně příčně nařežeme ve vzdálenostech asi 1,5 cm, ve kterých budeme upečený bůček nožem krájet na plátky. Kůži také pořádně osolíme, sůl vmasírujeme i do zářezů na kůži a bůček i kůži necháme volně odpočívat při pokojové teplotě

  3. Zatím omyjeme větvičky rozmarýnu, očistíme cibuli a brambory. Očištěnou cibuli pokrájíme na hrubší klíny a brambory pokrájíme na čtvrtiny. Na bůček položíme větvičky rozmarýnu, přikryjeme odřezanou kůží a převážeme potravinářským motouzem, aby nám během pečení pěkně držel tvar

  4. Do pekáče rozložíme cibuli a dáme domácí vepřové sádlo, na které položíme připravený bůček, který obložíme brambory, podlijeme asi 150 ml studené vody. Zeleninu zvlášť nesolíme, z bůčku se uvolní dostatek soli během pečení. Ve sklenici umícháme kašičku z uzené papriky a oleje, kterou potřeme hojně kůži bůčku i bůček samotný. Kůži bůčku a brambory ještě posypeme celým kmínem podle chuti

  5. Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 50 minut za občasného přelévání výpekem a potíráme kašičkou z uzené papriky a oleje. Po této době alobal odstraníme, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme ještě odkryté asi 30 minut na funkci gril, dokud kůžička bude vypečená pěkně do červena a do křupava a brambory budou upečené

  6. Upečený bůček vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočívat. Potom odstraníme potravinový motouz a pokrájíme na porce

  7. Pečený bůček s uzenou paprikou a rozmarýnem servírujeme horký s upečenou cibulí a upečenými brambory, které jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké a šťavnaté

  8. Jako přílohu podáváme domácí čalamádu, syrové sudové zelí anebo domácí sladko-kyselé nakládané okurky. Také můžeme zvolit klasickou přílohu jako dušené kysané zelí s domácím vařeným kynutým knedlíkem. Takto pečený bůček je velmi šťavnatý a má úžasnou chuť po uzené paprice a rozmarýnu a česneku

  9. Bůček výborně chutná i na studeno, když ho podáváme s čerstvým domácím chlebem či čerstvým domácím pečivem a čerstvou sezónní zeleninou jako plátky čerstvých rajčat a zelené papriky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!