Pečený bůček s křupavou kůrkou recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- sůl 250 ml voda 5 lžic med 3 ks šalotka 1 ks badyán 1 ks bobkový list 1 lžička mletý koriandr 1500 g vepřový bůček 1 lžíce pomerančová šťáva mletý černý pepř 1 větvička čerstvá šalvěj
Postup Pečený bůček s křupavou kůrkou
Postup přípravy receptu
-
Nízký vepřový bůček očistíme a kůži po celé ploše prořízneme ostrým nožem na proužky asi 1/2 - 1 cm vzdálené od sebe. (K tomu požívám univerzální nůž s vysouvací čepelí, kde lze nastavit i hloubku řezu). Takto připravený bůček promasírujeme s hrubou solí, pepřem a olejem tak, aby suroviny vnikly i do zářezů. Neoloupané šalotky rozkrojíme na poloviny a na malém množství tuku, řezem dolů, opečeme do hněda
Do pekáče s mřížkou nalijeme hrnek vody, do které vložíme opečené šalotky, bobkový list a šalvěj. Pak vložíme mřížku, na kterou rozprostřeme plát bůčku kůží nahoru. (Maso se nesmí dotýkat vody.) Takto připravený bůček vložíme do trouby předehřáté na 230 °C a zprudka pečeme asi 35 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a maso pečeme již zvolna, dokud nebude měkké a kůrčička křupavá a zlatohnědá. Vypečenou šťávu použijeme dále na přípravu omáčky
Připravíme si medovo-kořeněnou omáčku. V rendlíku s nepřilnavým dnem svaříme med se lžící pomerančové šťávy, badyánem a drceným koriandrem. Pak do této směsi scedíme přes síto výpek z pekáče a omáčku, za občasného míchání, necháme zredukovat asi na polovinu. Omáčku dochutíme solí a pepřem a ihned jí potřeme do křupava vypečenou kůži
Pečený bůček s křupavou kůrčičkou nakrájíme na proužky a podáváme s medovo-kořeněnou omáčkou, čerstvou zeleninou a pečivem. Pokrm však můžeme servírovat i jako hlavní chod, nejlépe chutná s grilovaným bramborem.