Pečená šunka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
kmín
sádlo
hladká mouka
mletý černý pepř
3 kg šunka vcelku

Postup přípravy receptu

  1. Šunku vcelku omyjeme, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 10 minut. Pak vodu slijeme, maso zalijeme novou horkou vodou a už nevaříme, ale nenecháme změknout ve vodě, jejíž teplotu udržujeme na 80 °C (2 - 3 hodiny podle velikosti). Šunka nesmí vařit varem.

  2. Měkké maso vyjmeme, vložíme do sádlem vymaštěného pekáče, potřeme prolisovaným česnekem a povrch posypeme pepřem a kmínem. Můžeme i lehce poprášit hladkou moukou. Mírně podlité horkou vodou pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny, až vrch šunky zezlátne.

  3. Nakonec pečenou šunku ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky a podáváme s bramborovými knedlíky, vařenými brambory, vařeným zelím. Samozřejmě podlijeme výpekem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!