Pečená slaná bramborová buchta s česnekem a majoránkou recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek 0,5 lžiček sůl 250 g brambory 0,5 kostek droždí 2 ks žloutky 500 g polohrubá mouka 125 g vepřové sádlo 0,25 l polotučné mléko 1 lžička celý kmín 2 lžičky sušená majoránka
Postup Pečená slaná bramborová buchta s česnekem a majoránkou
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, omyjeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Dáme do mísy, osolíme, promícháme a necháme půl hodiny odstát a občas promícháme. Poté brambory zbavíme důkladně přebytečné vody a do nastrouhaných brambor přidáme majoránku a rozmícháme
Do mouky prosáté se solí přidáme droždí, kmín, žloutky a po částech teplé mléko, vymícháme v hladké těsto. Nesmí se vám lepit na prsty. Přikryjeme utěrkou a postavíme na teplejší místo v kuchyni. Těsto necháme vykynout asi 25 minut
Po vykynutí do těsta přidáme nastrouhané brambory, utřený česnek a rozpuštěné sádlo. Vepřové sádlo můžete nahradit husím nebo kachním sádlem, minimální obsah cholesterolu. Přikryjeme utěrkou a položíme na teplé místo v kuchyni. Těsto nám bude kynout asi 30 minut
Po vykynutí, těsto dáme do pečící formy nebo pekáče. Pokud nemáme formu nebo pekáč s nepřilnavým dnem, použijeme pečící papír. Buchtu pečeme 25 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Délka pečení závisí na kvalitě trouby. Po upečení bramborovou buchtu vyklopíme a potřeme vlažnou vodou
Bramborovou buchtu vyklopíme z formy, krájíme na plátky a podáváme na hezkém talíři
Zdroj: Lamart