Pečená kachna recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 lžička kmín
1 ks kachna
1 lžíce hladká mouka
1 lžička mletý zázvor
kysané zelí
knedlík

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu opláchneme studenou vodou a vložíme do pekáče - prsní částí dolů. Pekáč nemusí být vymazaný tukem. Kachna je tučná a vypeče se z ní dost sádla. Maso posypeme kmínem, solí a zázvorem, přikryjeme víkem, plechem nebo druhým pekáčem a pečeme při teplotě 150 °C asi 50 minut

  2. Teprve když maso změkne, kachnu otočíme, víko sejmeme a kachnu dopékáme bez víka nejméně dalších 45 minut, záleží na velikosti kachny. Upečeme ji dokřupava a dozlatova. Během pečení kachnu propichujeme, aby z ní mohlo lépe vytékat sádlo. Čiré vypečené sádlo odebíráme do jiné nádoby, pod masem necháváme pouze šťávu

  3. Upečenou kachnu vyjmeme. Ze šťávy na pekáči ještě odebereme přebytečný tuk, šťávu vydusíme. Pak ji zaprášíme hladkou vodou moukou, zalijeme hrnkem horké vody a necháme krátce povařit

  4. Pečenou kachnu naporcujeme. Podáváme ji s kynutými nebo bramborovými knedlíky, nejlépe se zelím. Se špenátem je pečená kachna také výborná. Knedlíky polijeme vypečenou šťávou. Vydatný oběd zapíjíme chlazeným pivem

  5. Sádlo, které jsme odebírali během pečení, necháme na chladném místě ztuhnout. Můžeme ho použít na chleba. Hodit se může i při vaření.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!