Ořechové medové řezy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

krém
20 dkg cukr
1 ks máslo
500 ml mléko
1 plechovka salko
1 balíček vanilkový pudink
těsto
2 ks vejce
2 lžíce mléko
1-2 lžíce med
20 dkg cukr krupice
20 dkg hera
2 lžičky soda
50 dkg hladká mouka
náplň
12 dkg máslo
rum
3 lžíce med
8 dkg cukr krupice
40 dkg ořechy
na potření
švestková povidla

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si uvaříme uzavřenou plechovku salka ve vodě. Vaříme ji tak 90 - 120 minut. Do druhého dne ji necháme vychladnout.

  2. Nejprve si dáme připravit karamel. Máslo s velkými lžícemi medu rozpustíme. Ořechy nasekáme a spolu s cukrem je vmícháme do másla. Směs mírným táhnutím vaříme (při nižší teplotě) do zhoustnutí. Nezapomeneme ji míchat.

  3. Zatím si připravíme těsto. Sodu rozpustíme v mléce. Heru rozpustíme a vlažnou ji spolu s mlékem zpracujeme s ostatními surovinami v těsto. Těsto rozdělíme na 2 díly. První díl rozválíme, propícháme vidličkou a upečeme na pečícím papíře. Druhý díl rozválíme, dáme na plech s pečícím papírem. Nahoru dáme karamel a pečeme.

  4. Během pečení si připravíme krém. Mléko svaříme spolu s pudinkovým práškem. Vzniklý pudink necháme vychladit. Máslo utřeme a postupně do něj vmícháme polovinu uvařeného salka, cukr a pudink. Krém necháme aspoň trochu vychladit.

  5. První díl těsta pokapeme rumem a potřeme švestkovými povidly. Rozetřeme na něj krém a přiložíme druhý díl těsta s ořechy.

  6. Ořechové medové řezy zatížíme a necháme 48 hodin uležet. Pak je nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!