Opilý Frantík recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
22 dkg cukr
6 ks vejce
22 dkg máslo
2 lžíce kakao
0.5 balíčku prášek do pečiva
12 dkg polohrubá mouka
nádivka
1 dl rum
22 dkg cukr moučka
22 dkg vlašské ořechy
na potření
marmeláda
poleva
100 g čokoláda na vaření
Postup Opilý Frantík recept
Postup přípravy receptu
-
Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme.
Máslo utřeme se žloutky a cukrem. Přidáme kakao, mouku a důkladně promícháme nebo utřeme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech do základu těsta vpracujeme.
Vyšší plech vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Mezitím si připravíme nádivku. Ořechy umeleme najemno a smícháme je s cukrem.
Upečený korpus necháme vychladnout a potřeme jej oblíbenou marmeládou. Ve vodní lázni si pomalu rozpustíme čokoládu na polevu.
Ořechy s cukrem smícháme s rumem a vzniklou nádivku rozetřeme na korpus s marmeládou. Nakonec na něj rozprostřeme připravenou tekutou čokoládu.
Dezert necháme minimálně do druhého dne uležet a ztuhnout. Pak jej krájíme na porce, nebo jej můžeme nakrájet na kostičky 3x3 cm.