Opilá borůvková marmeláda recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg borůvky
1-2 ks badyán
4-5 lžic vodka
1 lžička kyselina citronová
1 ks vanilkový lusk
500 g želírovací cukr 2:1

Postup přípravy receptu

  1. Zralé borůvky přebereme, jemně propláchneme a necháme na sítu dobře okapat. Okapané borůvky vsypeme do hrnce a vidličkou nebo šťouchadlem mírně rozmačkáme. Do borůvek vmícháme želírovací cukr, přidáme badyán a vydlabaný vanilkový lusk. Vše přivedeme k varu a na mírném ohni a za stálého míchání asi 5 minut povaříme.

  2. Vzniklou borůvkovou marmeládu dochutíme kyselinou citronovou a povaříme další minutu. Vyjmeme badyán a nakonec vmícháme vodku. Borůvkovou marmeládu odstavíme z plamene a rozlijeme do čistých a suchých skleniček. Skleničky dobře uzavřeme, obrátíme, postavíme na víčkou a necháme vychladnout.

  3. Takto si připravíme 4 skleničky o 250 ml opilé borůvkové marmelády, kterou můžeme používat podle chuti - na palačinky, moučníky, cukroví apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!