Opilá borůvková marmeláda recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 kg borůvky 1-2 ks badyán 4-5 lžic vodka 1 lžička kyselina citronová 1 ks vanilkový lusk 500 g želírovací cukr 2:1
Postup Opilá borůvková marmeláda recept
Postup přípravy receptu
-
Zralé borůvky přebereme, jemně propláchneme a necháme na sítu dobře okapat. Okapané borůvky vsypeme do hrnce a vidličkou nebo šťouchadlem mírně rozmačkáme. Do borůvek vmícháme želírovací cukr, přidáme badyán a vydlabaný vanilkový lusk. Vše přivedeme k varu a na mírném ohni a za stálého míchání asi 5 minut povaříme.
Vzniklou borůvkovou marmeládu dochutíme kyselinou citronovou a povaříme další minutu. Vyjmeme badyán a nakonec vmícháme vodku. Borůvkovou marmeládu odstavíme z plamene a rozlijeme do čistých a suchých skleniček. Skleničky dobře uzavřeme, obrátíme, postavíme na víčkou a necháme vychladnout.
Takto si připravíme 4 skleničky o 250 ml opilé borůvkové marmelády, kterou můžeme používat podle chuti - na palačinky, moučníky, cukroví apod.