Opařený paprikový vepřový bůček recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
0,5 paliček česnek
1 lžíce sůl
2 lžičky sůl
1 ks cibule
0,5 lžic slunečnicový olej
1 lžíce mletá sladká paprika
1 lžíce mletá pálivá paprika
2 lžičky celé nové koření
1 kg vepřový bok bez kostí a kůže

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce dáme sůl a celé nové koření, které trochu rozdrtíme čepelí nože, přidáme sůl, česnek a cibuli. Vepřový bůček omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody a přivedeme pomalu do varu. Zatím dáme do hrnečku olej, sůl, prolisovaný česnek, dobře promícháme a směs na potírání hotového bůčku je připravená

  2. Hrnec se sandwichovým dnem dáme ještě na litinovou plotnu a snížíme plamen na minimum. Bůček vaříme přikrytý pokličkou velmi pomalým varem při teplotě asi 80 °C - tedy ho jen opaříme, dokud nebude bůček měkký jako máslo, což trvá cca něco více než 3 hodiny

  3. Bůček se nesmí převařit a rozpadat, ale musí zůstat v celku, o čemž je nejlepší se přesvědčit během vaření vpichem dlouhé řeznické vidličky do bůčku. Pokud vběhne vidlička lehce, je hotovo. Bůček během vaření vyplave na povrch

  4. Uvařený opařený bůček vybereme na talíř a ještě horký ho na plocho shora mírně stlačíme, aby vytekla přebytečná tekutina. Ještě horký bůček vydatně potřeme připravenou česnekovou kašičkou ze soli z každé strany a hojně posypem mletými červenými paprikami. Když bůček úplně vychladne, odložíme ho na noc ztuhnout a vychladit do chladničky

  5. Opařený paprikový vepřový bůček podáváme dobře vychlazený s čerstvým domácím chlebem. Opařený paprikový bůček je známou a oblíbenou maďarskou zabíjačkovou specialitou, která se připravuje téměř dům od domu a od rodiny k rodině trošku s jiným kořením. Podstatou opařeného bůčku je vložení syrového bůčku do studené osolené vody a jeho následné vaření při nízké teplotě asi 80 °C, které trvá několik hodin, podobně se může připravit slanina

  6. Může se takto připravit i svěží koleno, podbradek, jazyk, plecko a jiné maso. Výsledkem je velmi chutný produkt výrazné slané česnekovo-paprikové chuti, měkký jako máslo, vydatně natřený česnekovou slanou směsí a hojně posypaný mletou červenou paprikou, ostrou nebo sladkou, či kombinovanou paprikovou směsí

  7. Opařený paprikový vepřový bůček se obyčejně podává dobře vychlazený s dobrým čerstvým domácím chlebem, cibulí, různou sezonní zeleninou, kyselými okurkami a křenem, ale může se podávat i za tepla s různě upravenými bramborami, zkrátka je to velká pochoutka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!