Odpalované knedlíky s borůvkovým přelivem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
sůl
1 vejce
15 dkg máslo
60 ml mléko
50 g hrubá mouka
poleva
1 lžička solamyl
50 ml smetana
1 lžíce voda
20 g cukr krupice
150 g borůvky

Postup přípravy receptu

  1. Mléko s máslem přivedeme k varu a vsypeme do něj mouku, neustále mícháme až vznikne nelepivý bochánek těsta. Necháme vychladnout a pak do těsta všleháme vejce.

  2. Dáme vařit osolenou vodu. Z těsta tvarujeme kuličky - knedlíky a všechny najednou je vložíme do vařící vody. Knedlíky vyndáváme, až když vyplavou na hladinu.

  3. Zatím si připravíme borůvkový přeliv. Cukr dáme do kastrolu, pokapeme jej 2 lžícemi vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Když se tvoří bublinky, přidáme borůvky a dále vaříme na mírném ohni asi pět minut. Ve zbylé studené vodě rozmícháme solamyl. Vmícháme jej do borůvkové směsi a ještě asi 3 minuty za stálého míchání povaříme. Nakonec přilijeme smetanu a promícháme.

  4. Odpalované knedlíky rozdělíme na talíře a přeléváme je horkou borůvkovou omáčkou. Odpalované knedlíky s borůvkovým přelivem ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!