Obrácený jablečný koláč Tatin recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 200 g cukr 80 g máslo 6-8 ks jablko těsto 1 špetka sůl 100 g máslo 1 ks žloutek 5 cl voda 200 g hladká mouka
Postup Obrácený jablečný koláč Tatin recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme těsto. Zhruba 100g změklého másla promneme s moukou a špetkou soli, přidáme žloutek a 5 cl vody a vše zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme odležet.
Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme na šestinky.
Do formy, která nemusí být příliš vysoká, stačí podobná Tarte Tatinu od Emile Henry, vsypeme 170 g cukru a necháme za stálého míchání zkaramelizovat. Pozor jen některá keramická forma může přijít na sporák. Poté vmícháme 50 g másla.
Do karamelu vyskládáme měsíčky jablek. První vrstvu hřbety dolů, druhou obráceně. Posypeme zbytkem cukru a poklademe vločky zbylého másla. Z těsta vyválíme plát a zakryjeme jím jablka, okraje těsta vtlačíme dovnitř formy.
Obrácený jablečný koláč pečeme na 180 °C zhruba 40 minut. Před vyklopením necháme koláč alespoň 5 minut odležet.
Obrácený jablečný koláč sester Tatinových nakrájíme a můžeme podávat.