Obrácený jablečný koláč Tatin recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 g cukr
80 g máslo
6-8 ks jablko
těsto
1 špetka sůl
100 g máslo
1 ks žloutek
5 cl voda
200 g hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto. Zhruba 100g změklého másla promneme s moukou a špetkou soli, přidáme žloutek a 5 cl vody a vše zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme odležet.

  2. Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme na šestinky.

  3. Do formy, která nemusí být příliš vysoká, stačí podobná Tarte Tatinu od Emile Henry, vsypeme 170 g cukru a necháme za stálého míchání zkaramelizovat. Pozor jen některá keramická forma může přijít na sporák. Poté vmícháme 50 g másla.

  4. Do karamelu vyskládáme měsíčky jablek. První vrstvu hřbety dolů, druhou obráceně. Posypeme zbytkem cukru a poklademe vločky zbylého másla. Z těsta vyválíme plát a zakryjeme jím jablka, okraje těsta vtlačíme dovnitř formy.

  5. Obrácený jablečný koláč pečeme na 180 °C zhruba 40 minut. Před vyklopením necháme koláč alespoň 5 minut odležet.

  6. Obrácený jablečný koláč sester Tatinových nakrájíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!