Pečený obrácený vepřový řízek recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 ks vejce
50 g máslo
strouhanka
50 ml mléko
mořská sůl
600 g vepřová kotleta bez kosti
domácí vepřové sádlo
500 ml domácí vývar z vepřových kostí

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové karé bez kosti omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a pokrájíme na 4 plátky - asi 2 cm vysoké řízky. Tuk neodstraňujeme, neboť se vypeče a řízky budou po smažení velmi šťavnaté. Řízky po obvodu nařežeme, aby se při smažení nepokroutily. Potom je naklepeme asi na tloušťku 7 - 8 mm, aby bylo do čeho zakousnout. Naklepané řízky osolíme z obou stran a necháme asi 1 hodinu odpočívat

  2. Ničím jiným už řízky neochucujeme, ani černým pepřem, hořčicí apod., aby vynikla přirozená chuť masa. Kdysi jsem do řízků pracně vklepávala strouhanku, ale už to tak nedělám, i tak strouhanka opadala. Řízky položíme do strouhanky a vtlačíme ji do řízků rukama z obou stran a ještě i dobře dlaněmi uplácáme, potom se obal řízků při smažení pěkně nafoukne a bude mít bubliny, nebude nechutně přilepený na řízek

  3. Řízky obalené ve strouhance dáme na talíř. Do mísy rozbijeme 3 vejce, jemně osolíme, přidáme mléko, řízky budou mít křupavější a chutnější obal. Všechno spolu pořádně rozšleháme a řízky obalíme z obou stran nyní ve vejcích - teda naopak

  4. Připravené obrácené řízky vložíme do rozpáleného sádla, zprudka začneme smažit asi 3 - 4 minuty, stáhneme plamen na střední, řízky obrátíme a volně smažíme i z druhé strany do zlato-červené barvy další asi 3 - 4 minuty. Je krásně vidět, jak nadýchaný obal mají

  5. Smažené řízky vložíme ihned do litinového pekáče, podlijeme je horkým domácím vývarem z vepřových kostí a na vrch položíme 50 g másla, které řízky zjemní během další přípravy, pekáč zakryjeme víkem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C na 1 hodinu dusit, až se vývar vsákne do řízků i s máslem a perfektně je ochutí

  6. Pečené obrácené vepřové řízky servírujeme horké s přílohou podle naší chuti, tentokrát jsem zvolila jako přílohu grilovanou polentu. Řízky připravené tímto způsobem jsou měkké, velmi jemné, lahodné a výborně chutnají. Dají se různě ochutit podle vlastní kreativity a mohou se připravit z kuřecího, hovězího či jiného masa, jen potom je třeba upravit čas přípravy v troubě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!