Obrácený banánovo-kávový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
8 lžic máslo
1 lžička cukr krupice
1 hrnek hladká mouka
4-5 lžic studená voda
poleva
8 lžic máslo
6 ks banán
1 ks citronová kůra
2 lžíce citronová šťáva
0 hrnků silná černá káva
1 ks celá skořice
0 hrnků hnědý cukr
2 lžičky vanilkový extrakt

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto smícháme mouku, sůl a cukr ve velké míse. Přidáme máslo a vše rukama dobře spojíme. Nakonec ještě přidáme 4 lžíce studené vody. Pátou lžíci vody přidáme jen tehdy, když to bude nutné. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici 1 hodinu.

  2. Na banánovou polevu si rozpustíme v kastrůlku máslo. Přidáme hnědý cukr, uvařenou kávu, skořici a nakrájenou kůru z jednoho citronu. Směs přivedeme k varu. Snížíme teplotu a stále mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs je hustá až sirupovitá (asi 5 minut). Vyndáme skořici a citronovou kůru. Vmícháme vanilkový extrakt a odstraníme z plotny.

  3. Banány oloupeme a nakrájíme je na plátky. Banánové plátky s citronovou šťávou přidáme do sirupové směsi a jemně mícháme, dokud se banány celé neobalí.

  4. Vezmeme si koláčovou či dortovou formu a banánovou směs pokládáme na dno.

  5. Na lehce pomoučněném vále vyválíme těsto jen o něco větší než je průměr formy. Vyválený kruh položíme na banánovou směs. Převislé těsto po stranách zastrčíme. Těsto propícháme vidličkou.

  6. Obrácený banánovo-kávový koláč pečeme na 200 °C, dokud krusta není zlatá a nafouklá, stačí zhruba 25 minut. Vyndáme z trouby a necháme 15 minut vychladnout. Poté oddělíme připečené strany koláče od formy špachtlí či jídelním nožem, přiklopíme velkým talířem či tácem a obrátíme vzhůru nohama (jako když vyklápíme bábovku z formy). Formu opatrně vyndáme a vznikl nám krásný obrácený koláč.

  7. Teplý obrácený banánovo-kávový koláč nakrájíme a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!