Obrácený banánovo-kávový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 8 lžic máslo 1 lžička cukr krupice 1 hrnek hladká mouka 4-5 lžic studená voda poleva 8 lžic máslo 6 ks banán 1 ks citronová kůra 2 lžíce citronová šťáva 0 hrnků silná černá káva 1 ks celá skořice 0 hrnků hnědý cukr 2 lžičky vanilkový extrakt
Postup Obrácený banánovo-kávový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Na těsto smícháme mouku, sůl a cukr ve velké míse. Přidáme máslo a vše rukama dobře spojíme. Nakonec ještě přidáme 4 lžíce studené vody. Pátou lžíci vody přidáme jen tehdy, když to bude nutné. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici 1 hodinu.
Na banánovou polevu si rozpustíme v kastrůlku máslo. Přidáme hnědý cukr, uvařenou kávu, skořici a nakrájenou kůru z jednoho citronu. Směs přivedeme k varu. Snížíme teplotu a stále mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs je hustá až sirupovitá (asi 5 minut). Vyndáme skořici a citronovou kůru. Vmícháme vanilkový extrakt a odstraníme z plotny.
Banány oloupeme a nakrájíme je na plátky. Banánové plátky s citronovou šťávou přidáme do sirupové směsi a jemně mícháme, dokud se banány celé neobalí.
Vezmeme si koláčovou či dortovou formu a banánovou směs pokládáme na dno.
Na lehce pomoučněném vále vyválíme těsto jen o něco větší než je průměr formy. Vyválený kruh položíme na banánovou směs. Převislé těsto po stranách zastrčíme. Těsto propícháme vidličkou.
Obrácený banánovo-kávový koláč pečeme na 200 °C, dokud krusta není zlatá a nafouklá, stačí zhruba 25 minut. Vyndáme z trouby a necháme 15 minut vychladnout. Poté oddělíme připečené strany koláče od formy špachtlí či jídelním nožem, přiklopíme velkým talířem či tácem a obrátíme vzhůru nohama (jako když vyklápíme bábovku z formy). Formu opatrně vyndáme a vznikl nám krásný obrácený koláč.
Teplý obrácený banánovo-kávový koláč nakrájíme a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.