Nejrychlejší jablkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

3 ks vejce
6 lžic máslo
150 ml mléko
1 kg jablko
1 lžička prášek do pečiva
125 g cukr krystal
180 g hladká mouka
zakysaná smetana
2 lžíce citronová šťáva
mandlové lupínky
2 lžičky vanilkový extrakt

Postup přípravy receptu

  1. Jablka očistíme a nakrájíme na měsíčky nebo kostky, nasypeme do máslem vymazané formy a pokapeme citronovou šťávou. Dáme si rozehřát troubu na 175 °C

  2. V misce vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, pak šlehneme i s rozpuštěným (ne horkým) máslem (když zbude, nechat na potření s medem po upečení), mlékem, přidáme i vanilkový extrakt (nebo jinou formu vanilky), mouku smíchanou s kypřicím práškem a skořici. Znovu prošleháme a nalijeme na jablka ve formě

  3. Jablkový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 minut. Propečenost otestujeme špejlí. Po upečení necháme lehce vychladnout, přiklopíme tácem či velkým talířem, obrátíme dnem vzhůru a odděláme formu. Můžeme lehce pocukrovat moučkovým cukrem nebo potřít zbylým rozpuštěným máslem se lžící medu, udělá to výbornou krustu. Dokola ozdobíme mandlovými lupínky

  4. Nejrychlejší jablkový koláč servírujeme nakrájený na klínky, ozdobený šlehačkou či zakysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!